Počeo jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača u Guči

Jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača počeo je 13. avgusta ceremonijom podizanja saborske zastave kod Spomenika trubaču u centru Guče. Uz to je intonirana saborska himna „Sa Ovčara i Kablara“ u izvođenju brojnih trubača.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Saborsku zastavu podigao je književnik Dragan Stanić, čije je umetničko ime Ivan Negrišorac.Negrišorac je ovogodišnji domaćin Sabora. Stanić je rekao da je Sabor u Guči ne samo nacionalni već i svetski fenomen. Smatra da bi zbog toga truba trebalo da bude očuvana kao kulturno nematerijalno dobro čitavog sveta.

„Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, ona je za ovih šest decenija postala istinski i suštinski važna za naš narod“, rekao je Stanić.

Sabor trubača će trajati do nedelje, 15. avgusta kada je najavljeno finalno takmičenje. Na finalnom takmičenju učestvuje 16 trubačkih orkestara.

U Guči su 13. avgusta otvorene izložbe samoukih likovnih umetnika Dragačeva, Kovačice i Uzdina. Takođe će biti otvorene i izložba fotografija, domaće radinosti, starih zanata i Sajam knjiga i turizma.

Na pozornici Kulturnog centra, tokom prvog dana Sabora, biće održan umetnički program u kome učestvuje više trubačkih, folklornih ansambala i pevačkih grupa. U večernjim satima koncerte će održati pobednici 59. Sabora trubača i Dejan Petrović i Big bend na glavnoj stadionskoj pozornici.

U naredna dva dana na programu Sabora su takmičenja zdravičara, narodni višeboj, saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe, koncerti trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa.

Na ovogodišnjem Saboru trubača koncerte će održati i hor i simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Suđića, trubački orkestri Bobana i Marka Markovića, Dejana Lazarevića, Elvisa Ajdinovića, Dejana Jevdjića i orkestar Gorana Bregovića.

Organizatori su najavili da će ove godine na Saboru moći da se čuju samo zvuci trube, da neće biti „divljih orkestara“ i da će iz svih ugostiteljskih objekata moći da se čuju samo zvuci trube.

Sabor se ove godine zbog epidemije koronavirusa održava uz pojačane kontrole saboraša. Oni će morati da pokažu potvrde da su preležali kovid, o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Izvor: Beta
Fotografija: Baizdon