U kojim zemljama je moguće lečenje o trošku RFZO?

Tokom odmora, uz prethodni odlazak na lekarsku komisiju, moguće je lečenje o trošku RFZO u 20 država Evrope, ali ne i u Grčkoj.

Građani Srbije sa overenim zdravstvenim knjižicama imaju pravo na lečenje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prilikom turističkog boravka u 20 evropskih država, među kojima nije i Grčka.

Iz RFZO kažu da prilikom privatnog boravka u inostranstvu osiguranici imaju pravo na lečenje o trošku Fonda samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljene međudržavne ugovore sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom.

Prilikom odlaska u te zemlje neophodno je da osiguranici pribave dvojezični obrazac – povrdu, koja se izdaje u filijalama RFZO na osnovu nalaza i mišljenja lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovao, od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci.

Najčešća destinacija srpskih turista tokom leta je Grčka sa kojom RFZO nema potpisan međunarodni sporazum. Putno osiguranje može se kupiti kod bilo koje osiguravajuće kuće, ali i u filijalama RFZO.

Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kojem se zatekne van zemlje.

Iz RFZO napominju da će trošak u svakoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu biti refundiran, uz račun i medicinski dokument.

Rok za isplatu je 14 dana.

Izvor: Tanjug
Fotografija:
Partenon, Atina, Grčka