Tzv. Kosovo – Delimična penzija za one kojima nedostaje staž

Delimična penzija biće omogućena onima kojima nedostaje minimalan staž od 15 godina a koji su građani nepriznate Republike Kosovo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Aljbin Kurti, premijer samoproglašene i nepriznate Republike Kosovo rekao je da će građani koji nisu ostvarili uslov za penziju primati delimičnu penziju. Ovo će biti omogućeno nakon usvajanja Zakona o dopuni i izmenama Zakona o državnim penzijskim šemama. Izmenama zakona građani tzv. Kosova koji nisu uspeli da do početka 1999. godine ostvare uslov od 15 godina radnog staža, imaće pravo na delimičnu penziju.

„Republička skupština usvojila je u prvom i drugom čitanju Zakon o dopuni i izmenama Zakona o državnim penzijskim šemama kojim se dodaje nova penzijska šema, penzija sa delimičnim doprinosima. Oko 70.000 penzionera koji bi, da 90-ih godina nisu nasilno napustili posao, do 01.01.1999. godine došli do uslova od 15 godina staža, od sada će primati delimičnu penziju“, saopštio je Albin Kurti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Albin Kurti kaže da je ovo samo prvi korak. Sledeći će biti, prema Kurtiju, kompletna penziona reforma zajedno sa socijalnom reformom.

„Vrlo brzo ćemo ove predloge zakona poslati Skupštini da izvrši neophodne zakonske izmene. Vlada za penzionere“, poručio je Aljbin Kurti.

Izvor: Kosovo Online
Fotografija: Prizren, Mesut Toker sa Pixabay