DS predlaže Zakon za vraćanje penzija

Demokratska stranka (DS) predložiće Narodnoj skupštini Srbije, između ostalog, i da se usvoji Zakon za vraćanje penzija i uvođenje socijalnih penzija.

Poslanici Demokratske stranke najavili su 9. avgusta da će podneti Narodnoj skupštini Srbije inicijativu za usvajanje Zakona za vraćanje penzija. Pored toga, ova stranka će podneti i dva zahteva. U pitanju su zahtevi za smene Olivere Zekić, predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske merije (REM) i Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predsednik DS Zoran Lutovac, koji je i potpredsednik parlamenta, najavio je da će inicijativa o Zakonu za vraćanje penzija biti gotova u prvoj polovini septembra 2022. Tada će je i predati na razmatranje, rekao je novinarima u skupštini. Na ovoj inicijativi, objasnio je Lutovac, zajedno rade stručnjaci sa univerziteta i predstavnici civilnog sektora.

„Zakon služi za vraćanje poverenja građana u penzioni sistem, poverenja koje se izgubilo onog trenutka kada je vlada ušla u ono što su građani zaradili“, rekao je Lutovac. Vlada je „ušla u ono što su građani zaradili“ onda kada je donela mere fiskalne konsolidacije kojima su smanjene penzije. Podsećamo, do ovoga je došlo 2014. godine. Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija primenjivan je do 2018. godine.

Lutovac je naveo da je oko 200.000 penzionera, koji su u međuvremenu preminuli, izgubilo pravo da im ta sredstva budu vraćena. Tvorci inicijative razmatraju da se u zakonu koji pripremaju omogući porodicama preminulih da potražuju ta sredstva.

Predsednik Demokratske stranke je naglasio da će ova stranka pokrenuti i inicijativu za uvođenje socijalnih penzija. Socijalne penzije bile bi namenjene najugroženijim građanima koji nisu ostvarili pravo na penziju.

Izvor: Naslovi.net
Fotografija: Penzin.rs