Koktel koji može da preokrene starenje

Koktel koji može da nas podmladi preokrenuvši prirodno starenje? Zvuči isuviše dobro da bi bilo istinito. Naučnici kažu da su na tom putu, a mi nismo sigurni da se tome treba radovati.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čuveni naučnik Dejvid Sinkler sa Harvardske medicinske škole predvodi tim koji se bavi istraživanjem podmlađivanja. Rezultat rada ovog tima načnika obelodanjen je u časopisu Aging. Koktel hemikalija može da preokrene ćelijsko starenje i to za samo četiri dana.

Za sada je to dokazano samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji. Naučnici napominju da su daleko od testiranja na životinjskim modelima, a još dalje od ispitivanja na ljudima.

Pretpostavka je, u svakom slučaju, veoma interesantna. Vraćanje sata unazad u pojedinačnim ćelijskim linijama ipak je veoma daleko od toga da se kod životinja poboljšaju zdravstveni činioci koji propadaju sa godinama.

„Identifikujemo šest hemijskih koktela. Oni, za manje od nedelju dana i bez ugrožavanja ćelijskog identiteta, obnavljaju profil transkripta u celom genomu mladosti i preokrenu transkriptomsku starost.“, objašnjavaju naučnici.

„Dakle, podmlađivanje preokretanjem starosti moguće je postići ne samo genetskim, već i hemijskim sredstvima“, kaže Sinkler.

Međutim, izvučeno iz konteksta na nivou ćelije, ovo je veoma smele tvrdnja ako se uzme u obzir da je ovo istraživanje u veoma ranim fazama. Ne iznenađuje zato što su se već javile kontroverze oko ovog rada.

Ne samo usporavanje starenja, već i preokretanje

Ovo istraživanje se bavilo time kako ćelije gube informacije starenjem, posebno epigenetske informacije.

Ćelije, dok smo još embrion, poseduju neograničeni potencijal. Zatim se diferenciraju u specifičan tip ćelije, da bi na kraju ostarile i izgubile funkciju.

Šinija Jamanaka i Sir Džon B. Gordon su dobili Nobelovu nagradu 2012. godine  jer su pokazali da se ovaj proces zapravo može preokrenuti. Podsećamo, Šinja Jamanaka, naučnik sa Univerziteta Kjoto, prvi je pretvorio „normalne“ ćelije koje imaju određenu funkciju u matične ćelije 2006. godine. Jamanaka je uzgajao matične ćelije izlažući odrasle ćelije uticaju četiri molekula tokom 50 dana.

Jamanak i Gordon su otkrilida uključivanje tzv. Jamanaka faktora (OCT4, SOKS2 i KLF4) kod sisara može pretvoriti odrasle ćelije nazad u indukovane pluripotentne matične ćelije sa neograničenim potencijalom.

Nekoliko godina kasnije, tim istraživača je pokazao da čak i privremeno uključivanje ovih Jamanaka faktora kod miševa čini glodare zdravijim.

Od tada se pokušava da se ista stvar primeni na ljude, ali bez pretvaranja ćelija u kancerogene. Ovo postaje realan rizik kada se ćelijama da mogućnost da se beskonačno dele.

Sinklerova laboratorija je već postigla rezultate koji obećavaju. Sinklerov tim je uspeo da upotrebi Jamanaka faktore kako bi povratio vid miševima i majmunima sa oštećenim optičkim nervima.

Ali sav taj posao uključuje gensku terapiju, odnosno uvođenje gena Jamanaka faktora pomoću virusa. Ovaj proces je skup, kontroverzam i može dovesti do komplikacija.

Izazov je pronaći način da se postignu isti rezultati korišćenjem hemikalija koje bi se mogle pretvoriti u lek, a to je ono što Sinkler kaže da su sada uradili.

„Donedavno, najbolje što smo mogli da uradimo jeste da usporimo starenje. Nova otkrića sugerišu da sada možemo da ga preokrenemo“, kaže Sinkler.

Izvor: Science Alert
FotografijaJake Thacker sa Unsplash