Početna Magazin Godine Penzija Tužbe zbog neusklađenih poljoprivrednih penzija

Tužbe zbog neusklađenih poljoprivrednih penzija

Tužbe zbog neusklađenih poljoprivrednih penzija

Tragom upita čitalaca Penzina da im pojasnimo inicijativu brojnih advokata koji sakupljaju punomoćja i pokreću tužbe protiv državnih institucija vezano za protivzakonito višegodišnje neusklađivanje poljoprivrednih penzija, saznajemo sledeće…

Napomena: Namera ovog teksta nije da na bilo koji način obeshrabri poljoprivredne ili bilo koje druge penzionere da se bore za svoja prava. Prenosimo detalje razgovora sa pouzdanim izvorom, i želimo samo da ukažemo na problem i pojavu o kojoj su nas neki čitaoci pitali, da malo sklonimo veo tajne sa celog slučaja, pa svako nek postupa po svom nahođenju. Takođe, ni na koji način ne opravdamo ni jedan protivzakonit postupak države, direktno ili preko njenih institucija i organa, ma kako srceparajuća bila obrazloženja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Srbiji trenutno ima oko 200.000 poljoprivrednih penzionera (preko 10% ukupnog broja penzionera), sa prosečnom penzijom od 10.336 dinara (januar 2016. godine):

  • oko 155.000 prima 10.446,73 dinara
  • 56 penzionera prima preko 44.000 dinara
  • 3.740 penzionera prima ispod 5.000 dianra
  • oko 30.000 poljoprivrednih penzinera prima manje od 10.446 dinara.

Poslednjih godina brojni advokati u Srbiji ovu grupu od oko 30.000 penzionera sa penzijama ispod 90 evra vide kao potencijalne učesnike u sporu protiv države i RF PIO na osnovu toga što im penzije nisu usklađivane duži niz godina.

Ipak, kako ova vrsta predmeta zastareva posle tri godine, oni imaju pravo na naknadu za proteklih 36 meseci. Za više detalja kontaktirali smo advokata koji vodi jednu grupu ovih predmeta da nam kaže više detalja:

– Reč je oko 700-800 dinara mesečno, što u ukupnom zbiru daje oko 30.000 dinara – kaže sagovornik Penzina.

Pojedinačni i slučajevi sa manjim brojem učesnika u tužbi odvijaju se „ispod radara“ države i javnosti već nekoliko godina, po pravilu sa pozitivnim ishodom za poljoprivrednike. Međutim, stvar počinje da se ubrzava i slučajevi postaju sve obimniji, sa većim brojem učesnika, i stvari će se po tom pitanju verovatno uskoro promeniti.

Da li će, umesto da ostanu isključivo stvar suda, sporovi zbog neusklađenih penzija doći na državni radar i postati državni problem?

Saznajemo i da neki advokati nude svoje usluge da vode ove sporove za oko 2.500 dinara, ali zbog velikog broja slučajeva ponegde se govori i o milionskim dinarskim iznosima. Na primer, neki advokati sakupili su i po nekoliko hiljada punomoćja! Sa ovolikom zainteresovanošću cela priča dolazi i državi „na radar“.

Naime, naš sagovornik kaže da više ne prima slučajeve i da već upozorava i klijente koje je preuzeo da neće sve ići kao po loju:

– Iako ima zakonskog osnova i teoretski je čista situacija za tako nešto, i interes bi imali i advokati i klijenti, ma kako to zvučalo, to je možda preveliki iznos za državu. Tako je i veća verovatnoća da će država to rešiti nekim novim lex specialis-om ili na drugi način, umesto da uđe u proces plaćanja – kaže sagovornik Penzina.

Za razliku od sličnog problema sa pogrebnim troškovima poljoprivrednih penzionera, koji je rešen u korist penzionera, ovde će teže biti doći do ispunjenja prava i pravde. Tada je nakon intervencije državnog revizora (iz Državne revizirske institucije), Fond PIO počeo da isplaćuje razliku novčane naknade za pogrebne troškove koju je uskratio poljoprivrednim penzionerima.

– Međutim, sa pogrebnim troškovima „stvar je bila čista kao suza“ pa se to i moglo rešiti, ali su male šanse za sličan epilog sa ovim problemom – skeptičan je sagovornik Penzina.

On takođe ističe da bi se onda potegla i priča i sa drugim penzijama koje takođe, ne samo da nisu bile usklađivane, nego su još bile i smanjene:

– Država će teško dozvoliti da se to dogodi i pozivaće se na svoje zakone o budžetu, itd. Kažem vam, čak i za nas koji živimo od predmeta do predmeta, ne deluje mi više tako realno. To sve jeste izgledalo kao dobra prilika za sve, i neke ozbiljne kancelarije se ozbiljno time bave, ali kako stvar uzima maha, pitanje šta će biti…

Penzin stiče utisak da je neverovatno da se ne govori više o ovoj temi. Umesto otvorenih poziva informacije su o pojedinačnim presudama za usklađivanja prenošenene usmeno, kao nekakva tajna, narodna priča. Tako neki poljoprivredni penzioneri imaju, a neki nemaju sreću da saznaju, ili još nisu došli na red da budu obavešteni u pokušaju advokata da ne „talasaju“ previše.

Miran tok su sada možda pomutile neke kancelarije koje su generisale ogroman broj tužbi. Da li će država (opet) mešati u rad sudstva ili ne – videćemo.

Šta je par miliona za državu?

  • Oko 30.000 potencijalnih tužbi poljoprivrednih penzionera
  • 36 meseci rok koji bi obuhvatila tužba
  • 700-800 dinara mesečno neisplaćene naknade
  • oko 220 evra po penzioneru
  • ukupno oko 6,5 miliona evra.

Međutim, pored ovoga, država bi morala da isplati i sudske troškove, ali i ono za nju naročito bolno – da konačno uskladi penzije prema sopstvenim zakonima. Ovo nije za očekivati s obzirom da još nije jasno ni šta će se desiti sa penzijama koje su neustavno smanjene.

Reakcija advokatice Zorice Tršić na ovaj intervju:
Najniže poljoprivredne penzije kroz radar države, pravosuđa i advokature