Magazin Godine Zdravlje

Tuga u menopauzi: (1) Normalna, a ne sramotna pojava

Tuga je normalna reakcija na ono sa čime se žena suočava u menopauzi. Protiv nje se treba boriti, a ne treba je se stideti

Ako ste primetili da je depresija došla zajedno sa menopauzom, jedna ste od mnogih žena. Procene o broju žena koje su obavestile svog lekara o osećaju depresije u godinama menopauze kreću se od 11 do 33 odsto, ali bi ovi brojevi mogli biti znatno veći. Mnoge žene ne prijave depresiju niti traže pomoć, već nastoje da je potisnu.

Neke žene se možda osećaju neprijatno ili čak posramljeno zato što su depresivne, misleći da nemaju ozbiljne životne probleme ili krize koje opravdavaju depresiju i da zato nemaju pravo da se osećaju tako. Možda se ljute na sebe i kritikuju se dok istovremeno prikrivaju svoju nejasnu, opštu tugu. Druge se mogu postepeno priviknuti na osećaj indiferentnosti ili praznine, ali nije neophodno navikavati se na taj osećaj čame.

Hormoni snažno utiču na ova osećanja tokom depresije. Ali može biti teško razlučiti koliko tuge nastaje usled pada estrogena i pratećih niskih nivoa serotonina, a koliko je rezultat životnih promena koje tokom menopauze dolaze brzo i teške su.

Žene u menopauzi često se susreću i sa negativnim stavovima okoline i mišljenjima da one jednostavno ne mogu da se pomire sa gubitkom mladosti i plodnosti ili sa činjenicom da su njihova deca napustila roditeljski dom. Na to se ne treba ni trenutak obazirati.

Ne biste ni dogurale do ovog dela života da niste bile sposobne da se suočite sa svim sa čim vas je život suočavao, a ta sposobnost se ne gubi u toku menopauze. Zapamtite da je tuga normalna reakcija na ono sa čime se suočavate u menopauzi. 

Serijal tekstova (ostali tekstovi narednih dana) nastao na osnovu knjige Stefani Bender i Tejsi Kolbert “End Your Menopause Misery: The 10-Day Self-Care Plan” (Prekinite svoju patnju u menopauzi: 10-dnevni plan samopomoći)


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija