Početna Magazin Godine E-cigarete utiču na ćelije isto kao i cigarete?

E-cigarete utiču na ćelije isto kao i cigarete?

E-cigarete mogu biti sigurnije od duvana, ali preliminarna istraživanja ukazuju da one ne mogu biti benigne

Elektronske cigarete mogu da izmene ekspresiju gena na sličan način kako to radi i duvan, sudeći prema jednom od prvih istraživanja koja ispituju biološke uticaje ovih uređaja.
Predstavljeno 6. aprila u San Dijegu, Kalifornija, na Godišnjoj skupštini Američkog udruženja za istraživanje raka, istraživanje je proučavalo bronhijalne ćelije kod čoveka koje sadrže neke mutacije koje se nalaze kod pušača kod kojih postoji rizik od raka pluća. Ćelije su učinjene besmrtnim, gajene u medijumu za gajenje kulture koji je bio izložen pari e-cigareta i njihova ekspresija gena je profilisana.

Istraživači su otkrili da ćelije gajene u medijumu izloženom pari e-cigareta pokazuju sličan obrazac genske ekspresije onom ćelija gajenih u medijumu izloženom duvanskom dimu. Promene nisu identične, ali „postoje neke upadljive sličnosti“,
 kaže istraživač studije Avrum Spira sa Bostonskog univerziteta u Masačusetsu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tim sada procenjuje da li ove promene znače da se ćelije ponašaju sličnije ćelijama raka u kulturi. Ovaj rad je u veoma ranoj fazi i stoga se ne može utvrditi da e-cigarete mogu da izazovu rak in vitro, a kamoli in vivo.

„One mogu biti sigurnije (od duvana), ali naša preliminarna istraživanja ukazuju da one ne mogu biti benigne“, objašnjava Spira.

E-cigarete su izuzetno kontroverzne. Zato što isparavaju tečnost koja sadrži nikotin, a ne gori duvan, neki istraživači veruju da bi ovi uređaji mogli u velikoj meri smanjiti štetu po zdravlje pušača; drugi, međutim, tvrde da one samo ponovo čine pušenje normalnom, uobičajenom navikom.

Ovaj tekst je prevod vesti objavljene u časopisu Nature. Namerno nismo vršili nikakva prilagođavanja, iako tekst sadrži neke stručnije izraze, kako bismo vam preneli informaciju, bez uticaja na zaključke.