Početna Magazin Godine Test kojim se utvrđuje demencija Alchajmerovog tipa

Test kojim se utvrđuje demencija Alchajmerovog tipa

Američki naučnici razvili su vizuelni test (Test vizuelne asocijacije) koji bi trebalo da bude jednostavan način za razlikovanje normalnih propusta u pamćenju i Alchajmerove bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kod ljudi sa Alchajmerovom bolešću, najčešće oštećena oblast mozga je hipokampus koji je odgovoran i za pamćenje relacija. Pamćenje odnosa kombinuje zajedno dva odvojena dela informacije na koherentan način – na primer, lice osobe i njeno ime.

Naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu koristili su ova saznanja kako bi razvili vizuelni test koji bi trebalo da bude jednostavan način za razlikovanje normalnih propusta u pamćenju koji se povezuju sa starenjem i razvijene Alchajmerove bolesti.

Neuropatologija demencije Alchajmerovog tipa uglavnom je lokalizovana u medijalnom temporalnom režnju zbog čega se kao njena karakteristika javlja anterogradna amnezija. Specifičnost ovog poremećaja memorije jeste da se konkretna iskustva zaboravljaju u roku od nekoliko minuta. Ona je retka kod drugih tipova demencija koje nisu Alchajmerovog tipa.

Dakle, ako test može da otkrije znake anterogradne amnezije, to će precizno ukazati i na prekliničku demenciju Alchajmerovog tipa. Zato su naučnici osmislili test koji sledi to rezonovanje. Osnovna osobina anterogradne amnezije jeste zaboravljanje nedavnih iskustava. Zdrava osoba ova iskustva pamti bez svesnog napora.

Naučno opravdana pretpostavka jeste da je isti automatski proces pamćenja uključen u učenje pomoću vizuelne asocijacije, poznat kao slikovita mnemotehnika. Ova tehnika se sastoji od obrazovanja mentalne slike dva predmeta u interakciji, od kojih jedan predstavlja objekat koji treba zapamtiti, a drugi je unapred određeni podsetnik za traženi podatak.

Obrazovanje slika predstavlja aktivnost koja se obavlja bez ikakvog napora, ali skladištenje i ponovno pronalaženje tražene informacije na osnovu ponuđenih tragova, najverovatnije zahteva izvestan napor. Osobe sa anterogradnom amnezijom nisu u stanju da ulože potreban mentalni napor kako bi pronašle traženu informaciju.

To se pokazuje Testom vizuelne asocijacije. Otkrivanjem ove vrste amnezije, može se sa mnogo većom sigurnošću utvrditi postojanje demencije Alchajmerovog tipa kod pacijenata. Više o Testu vizuelne asocijacije pročitajte u Priči o slici kojom je ilustrovan tekst (klikom na nju ili na link ovde).