Ekonomija Magazin Godine Srbija

Da li su plate u javnom sektoru zaista veće nego u privatnom?

Predstavnici dva sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) “Nezavisnost”, na zajedničkoj konferenciji usprotivili su se najavljenom smanjenju zarada u javnom sektoru:

Spremni smo da žestoko odgovorimo kada je u pitanju smanjenje plata u javnom sektoru. U ovom kriznom periodu nije rešenje smanjiti platu za 700.000 ljudi, koliko kažu da je tu zaposleno – rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović:

Smanjenjem plata za 10 odsto samo se ulazi u spiralu siromaštva iz koje je posle teško izaći. Vlada Srbije ne treba sluša one koji vrše pritisak da se to uradi.

Potpredsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković ocenio je da se u Srbiji u javnosti podmeću netačne teze da je u javnom sektoru previše zaposlenih, da su tu plate 25, 30 odsto veće nego u privatnom sektoru i da je to “prosto neodrživo”.

Da li je neko rekao da se privatnom sektoru dobar deo plata isplaćuje na ruke i da onda uopšte nije tačna teza da su plate u javnom veće nego u privatnom? – upitao je Stojiljković i izrazio sumnju u verodostojnost podatka koji se u javnosti iznosi o 780.000 zaposlenih u javnom sektoru, prenosi Blic.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija