Početna Magazin Godine Ekonomija Da li su plate u javnom sektoru zaista veće nego u privatnom?

Da li su plate u javnom sektoru zaista veće nego u privatnom?

Predstavnici dva sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“, na zajedničkoj konferenciji usprotivili su se najavljenom smanjenju zarada u javnom sektoru:

Spremni smo da žestoko odgovorimo kada je u pitanju smanjenje plata u javnom sektoru. U ovom kriznom periodu nije rešenje smanjiti platu za 700.000 ljudi, koliko kažu da je tu zaposleno – rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović:

Smanjenjem plata za 10 odsto samo se ulazi u spiralu siromaštva iz koje je posle teško izaći. Vlada Srbije ne treba sluša one koji vrše pritisak da se to uradi.

Potpredsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković ocenio je da se u Srbiji u javnosti podmeću netačne teze da je u javnom sektoru previše zaposlenih, da su tu plate 25, 30 odsto veće nego u privatnom sektoru i da je to „prosto neodrživo“.

Da li je neko rekao da se privatnom sektoru dobar deo plata isplaćuje na ruke i da onda uopšte nije tačna teza da su plate u javnom veće nego u privatnom? – upitao je Stojiljković i izrazio sumnju u verodostojnost podatka koji se u javnosti iznosi o 780.000 zaposlenih u javnom sektoru, prenosi Blic.