Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Teretane na otvorenom – za sve generacije na jednom mestu

Teretane na otvorenom – za sve generacije na jednom mestu

Teretane na otvorenom – za sve generacije na jednom mestu

Parkovi sa spravama za vežbanje više nisu tako neobični ni kod nas. Međutim, sve je više i teretana na otvorenom koje su namenjene i starijim osobama. Još kada se nađu uz dečja igrališta – više generacija može da se druži, vežba i da se igra – zajedno!

Teretane na otvorenom popularne su u Evropi i Aziji. O jednom pionirskom projektu ove vrste u SAD priča njegov autor Bobby Dinkins, direktor centra za starije osobe u Springfildu u Ohaju:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ideju sam dobio pretražujući Gugl. Tražio sam sprave za vežbanje za starije osobe i čitao teretani na otvorenom u Hajd parku u Engleskoj i shvatio da su one prilično popularne u Evropi i Aziji ali ne i kod nas u SAD.

Zaista, teretane na otvorenom posebno dizajnirane za starije osobe postoje u Engleskoj, Finskoj, Nemačkoj, i u azijskim zemljama. U Srbiji, na primer, u naselju Pantelej u Nišu postoji „Park za sve“, jedinstvena teretana na otvorenom namenjena svim generacijama, koja je uz to opremljena i inovativnim i inkluzivnim sadržajima namenjenim osobama sa invaliditetom.

Teretane za seniore sadrže sprave na kojima se vežba sa manjim naporom, i koje su prvenstveno usmerene na vežbe ravnoteže i pokretljivosti: njihalice za hodanje u mestu, rotacione mašine, itd.

Teretana u Springfildu otvorena je u novembru 2014. godine i koštala je oko 33.000 dolara. Namenjena je vežbanju starijih osoba što bi trebalo da im omogući sigurnost u hodu, bolju ravnotežu i sprečavanje padova:

– Poboljšanje ravnoteže važno je zato što pad može biti fizički i emotivno poguban za starije osobe. Pored toga, zabavno je! – kaže Dinkins.

Teretana u Hajd parku koja ga je inspirisala podignuta je 2009. godine sa idejom da okupi i aktivira starije osobe koje žive u okruženju i koje se osećaju isključenim iz zajednice:

– Iako postoje izvesni aspekti važni za fizičko zdravlje, ova teretana neguje i društveno i mentalno zdravlje – kaže Joanna Hughes, portparol vladine agencije The Royal Parks koja upravlja sa osam londonskih parkova.

Ipak, teretana u Springfildu nije izolovan slučaj u SAD. Tamo je popularan pristup gradnje teretana na otvorenom koje okupljaju više generacija umesto da budu namenjene ekskluzivno za starije.

Neprofitna organizacija KaBOOM koja je posvećana gradnji igrališta za decu u siromašnim zajednicama, udružila se sa fondacijom Humana da napravi igrališta za više generacija širom SAD.

U 2014. godini napravili su 11 takvih igrališta, odnosno teretana na otvorenom, a još 16 je trenutno u fazi gradnje.

Namera je da starijim građanima obezbede mesto gde mogu da budu aktivni zajedno sa svojom decom i unucima:

– Na taj način, umesto da stariji samo sede na klupama dok se deca igraju, oni takođe mogu da budu aktivni ali i dalje da drže decu na oku – kaže Mike Vietti, portparol KaBOOM-a.

Jedan od takvih centara napravljen je u Sanfordu na Floridi. U ovom opasnom kraju decu stariji uglavnom nisu puštali van kuće, ali od kada postoji aktivno igralište za sve, više generacija stanovnika naselja se tu okuplja i uživa u vežbanju, igri i druženju, piše Governing.