Foto albumi Generacije 20. i 21. veka

Zlatne godine

Nije sasvim jasno kada se tačno, i zašto, pojam “zlatne godine” (golden years) pojavio da naznači život u penziji.

Desilo se to negde sredinom 20. veka kada se životni vek naglo produžio pa se broj starijih u američkom društvu uvećao dvostruko.

Istovremeno, promenio se i način života: ljudi su počeli da odlaze u penzije, a više nisu živeli sa svojim porodicama kako je to bilo ranije. U knjizi “Slušajući Ameriku”, Stjuart Berg Fleksner (Listening to America, Stuart Berg Flexner), objašnjava:

– Vrlo brzo su se pojavili brojni biznisi, i sa njima oglasi, koji su pozivali starije u specijalne domove i nova naselja u talasu posleratne izgradnje, u kojima mogu da “provedu svoje zlatne godine”.

Ova nova pojava u društvu uglavnom je bila vezana sa jug SAD-a, gde su ugodne penzionerske dane (uz sopstvena redovna primanja), građani mogli da provedu bez zima i padavina, u laganoj odeći i sa nižim troškovima života. 

Ilustracija: Tolouse Leplotte, Velika Britanija


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija