Svetska banka: Problematično odlaganje uvođenja platnih razreda

Predstavnik Svetske banke smatra da je budžet Srbije dobar, ali da postoje razlozi za brigu, pre svega kašnjenje sa reformama i sa uvođenjem platnih razreda.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji rekao je za RTS da smatra da budžet koji je Vlada Srbije predložila daje osnove za dugoročan rast privrede i standarda građana, ali da postoje razlozi za brigu, pre svega kašnjenje sa reformama i sa uvođenjem platnih razreda.

Ndegva je izjavio da je Svetska banka na pola programa sa Srbijom vrednog milijardu i 800 miliona evra. Cilj je, objašnjava, da se tim novcem poveća privredna konkurentost. U vezi sa budžetom, rekao je da ova međunarodna institucija smatra da je to pozitivan korak u pravcu novog plana razvoja i rasta.

Taj budžet održava fiskalnu stabilnost, jer je projektovan i deficitan 0,5 odsto, što je bolje nego prošle godine, smatra Ndegva. Dodao je da su investicije povećane za 300 miliona dolara, pa će, kad se sve to realizuje, standard života i privredni rast biti bolji.

Što se tiče plata i penzija, odnosno takozvanog povećanja, Stiven Ndegva je objasnio stanovište Svetske banke. Naime, sa Fondom i sa Vladom je dogovoreno da penzije mogu da se koriguju, ali što se plata tiče, Svetska banka je mišljenja da treba pokušati da se sprovedu reforme o kojima je pričano dve godine unazad. Upitan da li misli na platne razrede, odgovorio je da je to nešto što je osnovno, i da je važno u svakoj modernoj ekonomiji imati predviljiv, racionalan i kredibilan javni sektor koji zavisi od zasluga.

„To je racionalizacija, dogovoreno je sve to, a mi smo razočarani zbog kašnjenja, jer mislimo da bi bilo korisno kako bi bile poboljšane javne usluge“, rekao je za RTS predstavnik Svetske banke.

Na pitanje koliko krize, poput ove na Kosovu, utiču na rast ekonomije, on je istakao da generalno posmatrano svaka kriza utiče na poverenje u ekonomiju, jer „poslovni ljudi počnu da oklevaju“. Planiranje za budućnost postaje nestabilnije.

„U Svetskoj banci, naravno, više volimo privrede koje mogu da budu zaštićene od političkih kriza. Fokus je usmeren na pokušaje da ekonomija bude otpornija na takve šokove. Ali, u smislu naših programa, oni nisu pogođeni“, istakao je Ndegva.

Izvor: Danas