Početna Magazin Godine Svaki drugi Britanac oboleće od raka

Svaki drugi Britanac oboleće od raka

Svaki drugi Britanac oboleće od raka

Procene centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji bile su da će svaki treći Britanac u nekom trenutku života oboleti od nekog oblika raka. Međutim, novo istraživanje kaže da će ova bolest zadesiti svakog drugog stanovnika Ostrva.

Nova procena zasnovana je na preciznijim metodama analize rizika od raka, i važi za generacije rođene posle 1960. godine, dok stara procena ostaje da važi za starije generacije.

Najveći faktor jeste starenje stanovništva Velike Britanije, pa 60 odsto svih dijagnostifikovanih slučajeva utvrđeno je kod ljudi starijih od 65 godina.

Grafikon predstavlja rast broja slučajeva raka po procentima (vertikalna skala), u odnosu na godinu (horizontalna skala), i to za muškarce (plava linija), žene (crvena linija) i opšti prosek (zelena linija).

rak statistika kancer zdravlje

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, očekivani životni vek u Velikoj Britaniji danas je 81 godina. Trenutno svaki šesti Britanac ima preko 65 godina, a do 2050. godine stari će činiti četvrtinu stanovništva.

Ipak, starost nije jedini faktor rizika, već i način života, najpre ishrane. Tokom poslednje decenije Britanija beleži i rizična ponašanja kao što su:

  • porast gojaznosti
  • porast potrošnje crvenog mesa i mesnih prerađevina
  • češću naviku sunčanja
  • kasnije rađanje dece i sve više majki koje se odlučuju da ne doje decu…

Sa druge strane, pored važnosti prevencije, i medicina je znatno napredovala pa se u 2015. godini očekuje da će biti spaseno oko 12.000 života uspešnim lečenjem od raka, prenosi RT.