Foto albumi Generacije 20. i 21. veka

Procenat starih u zemljama sveta 2010-2050

Stanovništvo planete stari, i ova slika je ista u Kanadi, Americi, Japanu, Zapadnoj Evropi, Istočnoj Evropi, Latinskoj Americi, Australiji… Samo se Afrika u tom smislu još drži ali ima probleme drugog tipa.

Razvijene zemlje se uveliko spremaju za talas bejbibumera koji odlaze u penziju u narednim decenijama. Međutim, kada prođe taj prvi talas demografske oluje starenja nacija, sredinom veka, stvari će se ponegde vratiti “u normalu”.

Milenijumska generacija, deca bejbibumera, u pozne godine ulaze teko sredinom 21. veka, a posle njih za sada još uvek nema zabeleženih većih stopa prirodnog priraštaja. Prema današnjim kretanjima i podacima kojima raspolažemo, imamo približnu sliku sveta 2050. godine…

Skala na ilustraciji pored prikazuje procenat starijih od 65 u društvu, i to za 2010, 2030. i 2050. godinu. Posebno su drugom bojom obeleženi procenti starijih od 85 godina u okviru šire grupe starijih od 65.

Japan će verovatno imati čak 40 odsto starijih od 65 godina, od čega će četvrtina biti starija od 85 godina. Zanimljivo je da će SAD, uspeti da održi procenat starih na sasvim solidnih 20 odsto, sa relativno malim udelom najstarijih građana.

Izvor – An Aging Nation: The Older Population in the US, Statistički zavod SAD (pdf, 28 strana).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija