Foto albumi Mediteran

Sunce Grčke i suve grožđice

Suve grožđice, tradicionalni grčki proizvod, nekad su se jele jer su krepile i jačale organizam pa su se preporučivale starim osobama.

Grčka je u proseku obasjana suncem 250 dana godišnje. U tom suncu uživaju mnogobrojni turisti, ali zahvaljujući njemu, Grčka ima i dugačku tradiciju vinogradarstva.

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih grčkih proizvoda jesu i suve grožđice. One su poznate u grčkoj kulturi još od 1490. godine pre n.e, ali prošlo je nekoliko stotina godina pre nego što je utvrđeno koje vrste grožđa daju najbolje grožđice. Danas se najviše koristi sultana, bela stona sorta grožđa bez semena.

U antičko vreme, preporučivano je da se grožđice jedu u starosti jer se smatralo da jačaju i krepe organizam. Postale su toliko cenjen proizvod da se za dva ćupa suvih grožđica mogao dobiti rob.

Danas se zna da grožđice u ishrani smanjuju rizik dobijanja raka debelog creva i da stimulišu organizam da troši sopstveni holesterol i na taj način pozitivno utiču na zaštitu srca.

U Grčkoj se i danas grožđice u mnogim mestima prave na tradicionalan način – sušenjem na stepenicama kuće. Ispred grčkih kuća uživaju i muškatle, koje bolje cvetaju pod sunčevim zracima.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija