Profesor Kosta Vujić (na fotografiji u izvođenju Pavla Vujisića)

Sjajni glumci, Pavle Vujisić i Aleksandar Berček glumili su ovog čoveka kome se divimo i ponosimo što je deo priče o nama – profesor Kosta Vujić…

Najgledanija TV drama Televizije Beograd snimljena 1972, nakon nje štampan roman, četrdeset godina kasnije snimljen film od koga je nastala i TV serija – „Šešir profesora Koste Vujića“. Sjajni glumci, Pavle Vujisić (na slici) i Aleksandar Berček glumili su ovog čoveka kome se divimo i ponosimo što je deo priče o nama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

A ne znamo šta smo uradili sa njegovim grobom. Nakon uspeha filma, objavljeno je da na Novom groblju ne znaju gde je tačno grob Koste Vujića. Profesor je sebi za života kupio grobnicu na Novom groblju. Nije se ženio i nema živih srodnika.

Život je posvetio obrazovanju srpske omladine. Rođen je 1829. godine u Zemunu, u mladosti je drugovao sa Brankom Radičevićem. Bio je profesor u Beogradu, Kragujevcu, Požarevcu, Zaječaru, Negotinu, Šapcu. Predavao je srpski i nemački jezik, srpsku istoriju i crkveno pevanje. Bio je saradnik i urednik časopisa.

Predavao je mnogim značajnim ljudima srpske istorije. Kao svaki pravi pedagog, mogao je da se ponosi što će ga učenici prevazići: „Nešto mi govori da će se u budućnosti o meni znati samo po tome što sam bio profesor sjajnih budućih imena“.

Šira javnost se i upoznala sa njegovim životom kada je Milovan Vitezović, zaintrigiran podatkom da je u jednoj generaciji profesorovih učenika bila plejada značajnih ljudi (Jovan Cvijić, Mihajlo Petrović – Alas, Milorad Mitrović, Jakov Prodanović, Pavle Popović…), rešio da stvar istraži i pretoči je u književno delo.

Tako smo zavoleli tog profesora koji nas verovatno i danas uči. Kako ne treba postupati sa spomenicima onih koji su nas zadužili i zbog kojih više volimo sebe.