Početna Magazin Godine Svet Mačke u Grčkoj

Mačke u Grčkoj

Mačke u Grčkoj

Grčka je poznata i po mačkama koje su čest motiv na razglednicama, ali koje su, prema evropskim standardima koje je Grčka dužna da poštuje, nezaštićene i čak ugrožene. 

Zahvaljujući izuzetno razvijenom turizmu, Grčka je jedna od najslikanijih zemalja sveta. Na fotografijama koje turisti donose kući i koje se zahvaljujući internetu sada tako brzo razmenjuju po celom svetu, često se vide i mačke kojih u Grčkoj ima nebrojeno mnogo.
Uglavnom deluju zdravo i veselo, retko se mogu videti sasvim neuhranjene i bolesne mačke. Međutim, pitanje stoji: šta se dešava sa ovim životinjama van turističke sezone?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Većina mačaka koje turisti viđaju na ulicama grčkih letovališta nema nikoga ko o njima brine. Evropska komisija je čak tužila grčke vlasti 2007. godine Evropskom sudu pravde zbog kontinuirane nebrige za blagostanje životinja. Grčka, kao članica EU, dužna je da implementira sve evropske zakone u vezi sa zaštitom životinja i njihovog prava.

Grčkoj se prebacivalo, pre svega, to što se ne sprovodi sterilizacija životinja, a Grci su upravo tome i pružali najveći otpor jer se sterilizacija u grčkoj javnosti smatra neprirodnom.

Šta je bolje za ove ljupke životinje: da im oduzmemo pravo na slobodno razmnožavanje ili da njihove potomke prepustimo surovoj sudbini bića koja nemaju šta da jedu? To je samo jedna od mnogih dilema, ali zakon je zakon i on mora biti sproveden.