Sud: Pitanje ratnih dnevnica rešeno

Za Vrhovni kasacioni sud pitanje ratnih dnevnica je rešeno, izjavio v.d. predsednika tog suda.  

Povodom protesta pojedinih ratnih veterana koji su nezadovoljni pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda, da oni nisu diskriminaisani odlukama sudova kojima im je odbijeno pravo na ratne dnevnice, v.d. predsednika VKS-a Dragomir Milojević rekao da je tim stavom razrešeno pitanje različitog postupanja određenih sudova.

„VKS je doneo pravni stav, koji nije obavezujuć, ali imajući u vidu različite odluke koje su bile u sudovima, ovim stavom je to rašćišćeno i više ne bi trebalo da bude različitih odluka nižih sudova“, rekao je Milojević.

Ratni veterani iz sedam opština 2008. su dobili ratne dnevnice, dok ostali nisu, nakon čega su usledile tužbe o diskiriminaciji. Milojević je tim povodom ukazao da je potrebno praviti razliku između utvrđivanja diskrimacije i naknade štete.

„Ovde nije problem u utvrđivanju diskriminacije nego u naknadi štete i VKS je u tom smislu zauzeo stav, a pojedini ratni veterani nisu njime zadovoljni i traže promenu tog stava. Koliko je meni poznato, pravo na naknadu štete je zastarelo, a diskriminacija se utvrđuje kada je bila“, naveo je on.

Izvor: Politika