Početna Magazin Godine Nekoliko pitanja o ciljevima i dometima navodne narodne inicijative Udruženja vojnih penzionera Srbije

Nekoliko pitanja o ciljevima i dometima navodne narodne inicijative Udruženja vojnih penzionera Srbije

Nekoliko pitanja o ciljevima i dometima navodne narodne inicijative Udruženja vojnih penzionera Srbije

Korespodencijom sa Narodnom skupštinom Srbije i podnošenjem tužbe Kasacionom sudu, Udruženje vojnih penzionera Srbije (UVPS) nastavlja da obmanjuje javnost i penzionere Srbije u vezi pokretanja i vođenja narodne inicijative za prestanak važenja zakona o smanjenju penzija, smatra Jovan Tamburić iz USPVLS.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Korespodencijom sa Narodnom skupštinom Srbije i podnošenjem tužbe Kasacionom sudu, Udruženje vojnih penzionera Srbije nastavlja da obmanjuje javnost i penzionere Srbije u vezi pokretanja i vođenja narodne inicijative za prestanak važenja zakona o smanjenju penzija.

U vezi sa temom*, o kojoj su pisali Politika i Danas, još jednom UVPS postavljam nekoliko pitanja.

UVPS je Ustavnom sudu Srbije dostavilo dve inicijative za poništenje zakona u kojima su dokazivali da je neustavan i da njime nije predviđen rok primene i vraćanje zadržanog dela penzije da bi Narodnom inicijativom predložili prestanak važenja zakona bez obaveze vraćanja zadržanog dela penzije sa zakonskom kamatom. Njihove inicijative po istom pitanju se u pristupu razlikuju. One Ustavnom sudu ne priznaju Zakon i osporavaju ga, a narodna inicijativa Narodnoj skupštini Srbije sa Predlogom Zakona o prestanku Zakona ga praktično priznaje jer ne traži poništenje posledica njegove primene. Kada je Udruženje vojnih penzionera bilo iskreno? Očigledno je da bi penzioneri kojima je smanjena penzija navedenim zakonskim predogom bili oštećeni.

Zašto se Udruženje vojnih penzionera nije priključilo Inicijativi Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), nego je svoju vodilo suprotno Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i tako omelo sprovođenje zajedničke inicijative? Treba razumeti potrebu UVPS da pokretanjem svoje inicijative povrati poljuljani ugled među vojnim penzionerima i zaustavi osetno brojno smanjenje članstva, ali da li je u redu da to rade na štetu svih penzionera Srbije?

Da li je predlaganje navedenih zakona od strane Udruženja vojnih penzionera, koordinirano sa vlastima radi medijske i psihološke pripreme oštećenih građana za prestanak primene Zakona o privremenom uređivnju načina isplate penzija bez obaveze PIO fonda da zadržani deo penzije sa zakonskom kamatom ikada isplati?

Zar nije licemerno da se Udruženje vojnih penzionera Srbije pojavljuje u ulozi zaštitnika zakonskih prava penzionera, kada u vreme pripreme i donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, nije ništa učinilo da ne dođe do njegovog predlaganja i usvajanja iako UVPS poseduje objektivnu sposobnost za organizovanje javnih okupljanja penzionera u skoro svim mestima Srbije?

Poziv Udruženja sindikata penzionera Srbije da učestvuje u sprovođenju narodne inicijative radi predlaganja Narodnoj skupštini Srbije Zakona o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama Zakona o PIO, zbog nadmetanja sa drugim udruženjima i servilnosti prema aktuelnoj vlasti, iskoristili  su da pokrenu sopstvenu inicijativu u kojoj su obmanuli vojne penzionere. Smisao predloga su izmenili tako da su umesto Zakona o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, predložili donošenje Zakona o prestanku primene navedenog Zakona, a u Predlogu izmena Zakona o PIO zanemarili su potrebu obezbeđenja većine u upravljanju PIO fondom od strane penzionera i zaposlenih.

Inicijativu su organizovali nepoštujući Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i to posebno Čl. 33, 35 i 37.   Potpise podrške narodnoj inicijativi su prikupljeni a da prethodno nisu Narodnoj skupštini Srbije podneli Predloge zakona koji su trebali da budu potpisani od strane inicijativnog odbora i zavedeni pre prikupljanja potpisa. Potpisnicima inicijative nisu na uvid davali predloge zakona nego akt kojim se UVPS obratilo Narodnoj skupštini Srbije 29.09.2016. godine. Iz formulara na kojima su prikupljani potpisi evidentno je da se pozivaju na dopis koji su u Narodnoj skupšini Srbije zaveli 30.09.2016. godine a ne 19.10.2016. godine kada su dostavili predloge zakona. Potpise su prikupljali na dve vrste formulara koji nisu sadržavali sve podatke predviđene Zakonom, odnosno podatke o delovodnom broju pod kojim su predlozi zakona zavedeni u pisarnici Narodne skupštine Srbije. Da su predloge zakona koje su Narodnoj skupštini Srbije dostavili tek 19.10.2016. godine, dali na uvid potpisnicima inicijative, sigurno većina za takve predloge ne bi ni dala svoj potpis.

U inicijativama prethodno dostavljenih Ustavnom sudu Srbije, za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pozivali su se na deo Ustava koji predviđa vraćanje oduzete imovine pod tržišnim uslovima, jer Zakon između ostalog nije „predvideo vraćanje zadržanog dela penzije uz kamatu“.

Postavlja se pitanje u kojem slučaju je Udruženje vojnih penzionera bilo iskreno. Kada su pisali inicijativu ili kada su pisali predlog Zakona o prestanku primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim nisu predložili vraćanje zadržanog dela penzije uz zakonsku kamatu? Ovakvim nečinjenjem pokušali su naneti štetu svim oštećenim penzionerima, a vojne penzionere su suprotstavili penzionerima Srbije u borbi za ustavnost i zakonitost a protiv diskriminacije od strane aktuelne vlasti.

Skupljanje potpisa je planski organizovano u medijskom mraku, što neće ostati neprimećeno i nepriznato od strane aktuelne vlasti. Nije potrebno dokazivati da režimski mediji redovno objavljuju dostavljene informacije Udruženja. Svojom inicijativom su sprečili da njihovi članovi potpise daju zajedno sa ostalim penzionerima Srbije i da protest koji je organizovan tim povodom bude masovniji. Ipak, svojim članovima nisu dokazali da se iskreno i dosledno bore za njihova prava.

Evidentno je da organizovanost i finasijsku nezavisnost UVPS, zbog servilnosti prema vlastima, pod raznim izgovorima, nisu iskoristili u zaštiti dostojanstva i prava svojih članova i penzionera Srbije. Propusti u organizovanju i sprovođenju narodne inicijative, koji su najverovatnije sa namerom napravljeni, toliko su očigledni da je obraćanje Kasacionom sudu neozbiljno. Manje je verovatno da su navedeni propusti rezultat pravničkog neznanja. Verovatno će, kao i ranije, halabukom ubediti jedan broj svojih članova da su „sve učinili“. Pretnje protestima koje bi organizovalo UVPS su dimna zavesa koja je poslednjih desetak godina prečesto korištena. Previđaju da informacioni mrak koji su članovima nametnuli „Veteranom“, listom koji štampaju, nestaje. To se praktično i vidi po broju penzionera koji su se „odrekli“ članstva u UVPS.

Poruka koja je na takav način poslata delovanju UVPS još uvek nisu shvatili. Žalosno je da još uvek tvrde da je smanjenje članstva rezultat delovanja „neprijatelja“ UVPS.  O njihovom licemernom odnosu prema zakonskim zahtevima Vojnog sindikata Srbije i stanju u Vojsci Srbije ćemo drugom prilikom!

Očigledno je da penzionerima pada mrak sa očiju i da su shvatili podvale i pljačku koju aktuelna vlast sa takvima pokušava da umota u ustavne i zakonske okvire. Kako god ali otimanje imovine ostarelih i bolesnih građana Srbije nikada neće biti zapisano i zapamćeno kao pošteno i moralno.

Jovan Tamburić,
Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS)


* Udruženje vojnih penzionera uputilo je žalbu Vrhovnom kasacionom sudu, jer Skupština Srbije ni posle skoro godinu dana nije uzela u razmatranje inicijativu za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi od novembra 2014. godine.

Predsednik Udruženja Ljubomir Draganjac rekao je da je incijativu, koju je potpisalo 33.898 građana, sud uvažio i naložio predsedniku Skupštine da predlog zakona uvrsti u dnevni red za prvu narednu sednicu.