Struja i gas treba da poskupe od novembra

U Srbiji, struja i gas treba da poskupe od novembra ove, pa zatim od oko maja sledeće godine, zaključuje se iz izveštaja MMF-a.


Od 1. novembra očekuje nas novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 procenata. Zatim bi u maju 2024. trebalo da usledi novo poskupljenje u istim procentima. Ovo proizilazi iz upravo objavljenog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Potrebno je dalje povećanje cena struje i gasa – od novembra 2023. i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala prekopotrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“, naglašava se u izveštaju MMF-a.

Cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva, kako se navodi, ostaju niske u poređenju sa konkurentima, Buduća povećanja cena ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća, ocenjuje MMF.

U izveštaju MMF-a stoji da su vlasti veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika.

„Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora“, navodi se u izveštaju MMF-a.

Izvor: Biznis
Fotografija: Rawpixel