Struja i gas treba da poskupe od novembra

U Srbiji, struja i gas treba da poskupe od novembra ove, pa zatim od oko maja sledeće godine, zaključuje se iz izveštaja MMF-a.


Od 1. novembra očekuje nas novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 procenata. Zatim bi u maju 2024. trebalo da usledi novo poskupljenje u istim procentima. Ovo proizilazi iz upravo objavljenog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju.

„Potrebno je dalje povećanje cena struje i gasa – od novembra 2023. i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala prekopotrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“, naglašava se u izveštaju MMF-a.

Cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva, kako se navodi, ostaju niske u poređenju sa konkurentima, Buduća povećanja cena ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća, ocenjuje MMF.

U izveštaju MMF-a stoji da su vlasti veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika.

„Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora“, navodi se u izveštaju MMF-a.

Izvor: Biznis
Fotografija: Rawpixel