Grčki premijer obećao povećanje plata i penzija

Ponovo izabrani grčki premijer Kirijakos Micotakis obećao je ispravljanje „grešaka iz prošlosti“, te povećanje penzija i plata u ovoj zemlji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kirijakos Micotakis, ponovo izabrani grčki premijer dao je obećanje da će nova vlada „ispraviti greške iz prošlosti“. Vlada ove južnoevropske zemlje će, u naredne četiri godine, smanjiti poreze. Pored toga, grčki premijer obećao je povećanje plata i penzija. Grčka će i ranije nego što se očekivalo otplatiti dugove uzete za rešavanje bankrotstva .

Obraćajući se pred parlamentom, premijer Micotakis je penzionerima Grčke obećao da će, pored povećanja penzija 2023. godine dobiti i jednokratni bonus.

Građani Grčke će, rekao je, moći da računaju i na to da će mere zaštite domaćinstava od krize troškova života biti povećane, kao i da će povećati prag za smanjenje poreza za 1.000 evra za domaćinsta sa decom od sledeće godine.

Kirijakos Micotakis obećao je, takođe, da će mesečna minimalna zarada biti povećana sa sadašnjih 780 evra na 950 evra. Sa druge strane, doprinosi za socijalno osiguranje biće smanjeni za jedan procentni poen. Postepeno će se, prenose mediji, smanjivati porez na poslovanje samozaposlenih građana.

Premijer Grčke se obavezao da će pomoći zemlji da postigne snažan rast. Navodi se da je obećao da će se raditi na tome da Grčka, nakon 13 godina, povrati kreditni rejting investicionog ranga ove godine i otplati bilateralne zajmove ranije nego što se očekivalo iz prvog sporazuma o spasavanju sa evrozonom.

Grčka je još uvek najzaduženija država u zoni evra. Premijer Micotakis tvrdi da njegova zemlja može, uprkos merama olakšice, ostvariti primarni suficit od oko dva odsto godišnje.

Penzin podseća: Kirijakos Micotakis, koji je i tada bio premijer Grčke, najavio je prošle godine da će ove, 2023. plate i penzije u Grčkoj biti povećane. U Grčkoj, penzije nisu rasle od izbijanja svetske finansijske krize pre skoro petnaest godina.

Izvor: RTV
FotografijaVictor Ajayi za Unsplash