Stručnjaci upozoravaju – Ne čistite uši štapićima!

Američka akademija otorinolaringologije objavila je dopunjen set vodiča na temu ceruma iz ušiju. Nema previše iznenađenja ali podseća na neke važne stvari koje treba znati. Između ostalog, podsećaju da ne čistite uši štapićima.

Uloga cerumena jeste da podmazuje unutrašnjost ušne školjke i da zaustavlja prljavštinu koja prodire u uvo od spoljašnje sredine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U izveštaju se navodi da telo prirodno reguliše cerumen tako što stari zaprljan cerumen izbacuje iz uveta, ali i da prekidanje ovog prirodnog procesa brisanjem cerumena i iz dubine ušne školjke pomoću štapića za uši može da uzrokuje stvaranje naslaga cerumena i probleme sa sluhom.

Navodi se da čak oko 5% dece i 10% odraslih ima problem „sa sluhom“ koji zapravo nastaje remećenjem toka cerumena. Novi izveštaj navodi i nekoliko preporuka za tretman cerumena:

  1. ne čistite uši previše
  2. ne stavljajte štapiće u ušnu školjku kako ne biste zapravo gurali cerumen dublje u uho
  3. ukoliko imate neke simptome, poput bolova, slabijeg sluha, ili zapušenost, to možda nije samo zbog cerumena i treba da se obratite lekaru
  4. ukoliko imate problem sa većim lučenjem cerumena pitajte lekara kako sve to možete da rešite.

U izveštaju se čak upozorava da se ne koristi ni trik alternativne medicine sipanja otopljenog voska u uvo, jer to ni na koji način nije efikasno.

Glavna poruka jeste da cerumen treba da se nalazi u uvu, a ukoliko napravite problem samo lekar treba da se detaljnije pozabavi ovim problem i ukloni začepljenja kako ne bi došlo do još većih problema, piše izveštaj Akademije za otorinolarinologiju.

Izvor: Penzin