Početna Magazin Godine Biciklom po lekove, penziju ili zaboravljeni pasoš – kurirska služba Eko kurir iz Novog Sada

Biciklom po lekove, penziju ili zaboravljeni pasoš – kurirska služba Eko kurir iz Novog Sada

Biciklom po lekove, penziju ili zaboravljeni pasoš – kurirska služba Eko kurir iz Novog Sada

Ako vas je devojka zaključala u stanu, zaboravili ste pasoš kod kuće, a autobus kreće za pola sata ili ste zaboravili pelene, a beba je krenula da plače, tu su novosadski eko-kuriri da priteknu u pomoć, piše eKapija.

U Novom Sadu već tri godine radi jedina licencirana ekološka kurirska služba u Srbiji. Na ideju da se pošiljke razvoze biciklom, došao je Milan Lisica, dok je pohađao master studije u Groningenu, gde se upoznao sa veoma razvijenom biciklističkom kulturom Holandije, kao i kurirskom dostavom na biciklima. Nakon povratka u Srbiju, Lisica je sa još tri druga Dejanom Vlaškim, Goranom Đerić i Vladimirom Horvatom osnovao Eko kurir u Novom Sadu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Na samom početku naša očekivanja su bila da kao skupina prijatelja što više doprinesemo gradu i zajednici u kojoj smo odlučili da živimo i stvaramo, i da naša ideja bude u što većoj meri prihvaćena. Išli smo od vrata do vrata, od lokala do lokala i upoznavali sugrađane sa novim konceptom kurirskih usluga, pri čemu su naš entuzijazam, pozitivna energija i podrška prijatelja bili presudni. Zahvaljujući posvećenosti u radu, nije se čekalo mnogo na pozitivne reakcije – započinje razgovor za eKapiju Dejan Vlaški, predsednik Kluba Eko kurir.

Vlaški je po struci diplomirani novinar, kao i Lisica i Đerić, dok je Horvat psiholog. Iako su u ovu poslovnu avanturu krenula četiri drugara, broj članova udruženja Eko kurir brzo se povećavao, tako da ih danas ima 30, od čega je petnestak aktivnih kurira. Novosađani su već dobro upoznati sa Eko kurirom, a kako se dobar glas daleko čuje, krug klijenata se povećava svakim danom.

Eko kuriri rade u tri zone Novog Sada – ako se nalazite u prve dve na njih ćete čekati najviše sat vremena, a često i manje, dok u trećoj pošiljka stiže najkasnije sat i po od poziva. Cene dostave se kreću od 130 dinara pa naviše, zavisno od zahteva. Način poslovanja, brzina, cena i kvalitet usluge koju pružaju ostavljaju im prostor za saradnju sa mnogobrojnim klijentima iz različitih delatnosti.

Optičarske radnje, stomatološke ordinacije, knjigovodstvene agencije, advokatske kancelarije, štamparije, fotokopirnice, restorani brze hrane samo su neki od njihovih mušterija. Osim poslovnog sektora, otvoreni su za saradnju sa građanima, te za njih obavljaju neke svakodnevne stvari za koji oni jednostavno nemaju vremena, kao što su plaćanje računa, podizanje penzije, odlazak u prodavnicu, na pijacu, podizanje lekova i drugo.

Humanost i ekologija, ne samo biciklizam

Eko kurir se osim transporta robe bavi sportskim, humanitarnim i ekološkim projektima. Do sada su imali više od 30 realizovanih akcija iz ovog domena – učestvovali su u čišćenju novosadskih plaža, prikupljali su školski pribor za decu iz Svratišta, organizovano išli na dobrovoljno davanje krvi… Tokom leta uz podršku Erker inženjeringa, imali su akciju „Gari za Štrand mari“. Ta akcija omogućila je Novosađanima upotrebu plažnih pepeljara koje su se mogle preuzeti na eko-punktovima duž obale Dunava, i kasnije reciklirati.

– Sve ove akcije su nam jako bitne jer su najvažniji razlog zašto Eko Kurir postoji i deluje. Želimo da budemo primer, da povećavamo ekološku svest kod naših sugrađana, da edukujemo i učinimo našu životnu sredinu zdravijom – naglašava Vlaški.

Takođe, Eko kurir je uz podršku Venera bike iz Subotice poklonilio bicikl jednoj devojčici sa Telepa, a upravo imaju akciju prikupljanja školskog pribora za novosadske osnovce. U planu im je i podizanje spomenika biciklizmu u Novom Sadu, pa su idejno rešenje i zahtev već predali nadležnima.

Celu priču o njima pročitajte na eKapiji