Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeni kredit za dijabetičare – nemoguća misija u Srbiji (VIDEO)

Stambeni kredit za dijabetičare – nemoguća misija u Srbiji (VIDEO)

Stambeni kredit za dijabetičare – nemoguća misija u Srbiji (VIDEO)

Oboleli od dijabetesa teško mogu ostvariti pravo na stambeni kredit kako izveštava Al Džazira. Čak i uz stalno zaposlenje i redovnu platu, osiguravajuće kuće retko odobravaju polise životnog osiguranja za dijabetičare, a bez toga ni banke ne izdaju odobrenja za stambene kredite.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

I Blic Žena prenosi ovu priču…

Ivani nisu odobrili stambeni kredit jer je dijabetičar. Rekli su ju joj da bi ga pre dobila da ima rak

Beograđanka Ivana Kovačević je na svojim plećima osetila šta znači proći kroz golgotu zvanu podizanje stambenog kredita. Pre nego što se odlučila na taj korak, obišla je sve banke, prikupila ponude i kad je sve dobro probistrila, opredelila se za jednu u kojoj će podneti zahtev za kredit.

Ivani Kovačević nijedna osiguravajuća kuća nije htela da joj izda polisu životnog osiguranja

U međuvremenu našla je i stan po svojoj meri, pa je otišla do banke u kojoj je dobila uputstva šta je sve čeka. Jedna od stavki na spisku bila je životno osiguranje.

– Ja sam dijabetičar, tip 1, insulin zavisnik. Nikada se nisam libila to da priznam i kažem, pa sam to odmah i sugerisala svojoj bankarki. Rekla mi je da to nije nikakav problem i da ću možda jedino plaćati nešto veću premiju na godišnjem nivou – kaže Ivana za „Blic ženu“.

Međutim, na kraju posle meseci maltretiranja ipak se ispostavilo da to jeste problem. Nijedna osiguravajuća kuća nije htela da joj izda polisu životnog osiguranja, pa samim tim banka nije mogla da joj odobri kredit.

– Rečeno mi je da ljudi koji imaju rak imaju veće šanse za osiguranje jer oni mogu da se izleče, a mi, eto, ne možemo. Bila sam besna zbog takve dikriminacije, ali i zbog toga što mi to u banci u startu niko nije rekao. Umesto mene, kredit su mogli da uzmu moj dečko ili sestra i tako se poštedim maltretiranja – kaže revoltirano.

Ivana nije usamljen slučaj, a to povrđuje i Dejan Gavrilović, predsednik „Efektive“, Udruženja bankarskih klijenata. On kaže da su imali nekoliko klijenata sa nekom teškom bolešću, kojima banke takođe nisu htele da odobre stambeni kredit.

– Banke imaju diskreciono pravo da odluče kom klijentu će da odobre kredit, a kom ne. Upravo ove situacije potvrđuju onu surovu činjenicu da banke nisu socijalne ustanove i da je njihov cilj sticanje profita i zaštita plasmana – kaže Gavrilović i dodaje da je logično što se i osiguravajuće kuće trude da se maksimalno zaštite.

Njima ne ide u prilog da uspostave polisu životnog osiguranja sa klijentom koji je u bilo kom smislu rizičan.
U želji da ovo proverimo, pozvali smo nekoliko osiguravajućih kuća i saznali smo da zaista u slučaju nekih bolesti klijentima ne odobravaju životno osiguranje. Koje su to bolesti nisu hteli da nam otkriju jer su to, kažu, strogo poverljive informacije.