Stari grad: Najavljeno osnivanje opštinskog Senior centra

Najavljeno je otvaranje Senior centra na beogradskoj opštini Stari grad.

Na inicijativu Radoslava Marjanovića predsednika opštine Stari grad, 3. septembra 2020. održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici pet udruženja: Opštinsko udruženje penzionera Starog grada, Crveni krst Stari grad, Asocijacija sporta, zdravlja i kulture „Dorćolijada“, Društvo za brigu o starim licima, Udruženje građana „Mimoza“ i Udruženje krematista „Oganj“. Sastanku je prisustvovala i pomoćnica predsednika zadužena za socijalna pitanja Maria Markov.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Razgovarano je o budućoj saradnji udruženja i Opštine. Takođe, učesnici sastanka su se dotakli i problema sa kojima se suočavaju. Neki od tih problema su: nedostatak prostora za rad i okupljanje, finansiranje različitih programa, nedovoljan broj volontera koji bi pomagali usamljenim i socijalno ugorženim najstarijim građanima.

Radoslav Marjanović je najavio je bolju saradnju opštine Stari grad sa opštinskim udruženjima penzionera kroz osnivanje Senior centra. Ovaj centar je zamišljen kao podrška najstarijim sugrađanima. Predviđeno je da objedini sve sadržaje i aktivnosti koje ova udruženja sprovode na opštini.

„Кao lokalna samouprava želimo da svim penzionerima omogućimo da se na jednom mestu informišu o svim pravima koje imaju, a za koje možda nisu ni znali. Udruženjima ćemo omogućiti da zajedno sve građane informišu o svojim programima. Mi, kao opština sa najvećim brojem penzionera, nastavićemo sa pružanjem usluga gerontodomaćica, majstora u kući, volontera, besplatnih pregleda u saradnji sa Domom zdravlja Stari grad… Pružaćemo i pomoć u komunikaciji sa republičkim i gradskim ustanovama radi ostvarivanja različitih prava“, rekao je predsednik Opštine.

Senior centar će pružati podršku aktivnom starenju, najavljeno je. To podrazumeva besplatne izlete i tematska okupljanja, besplatne karte za kulturne događaje, sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i tribine i predavanja za kvalitetniji život u trećem dobu.

Predstavnici starogradskih udruženja penzionera pozdravili su ovakvu ideju. Naglasili su da je za rešavanje brojnih nagomilanih problema ove kategorije stanovništva u prethodnih nekoliko godina izostala podrška matične opštine.

Izvor: Tanjug