Početna Magazin Godine Svetski dan zdravlja 2016 pod sloganom – Pobedi dijabetes!

Svetski dan zdravlja 2016 pod sloganom – Pobedi dijabetes!

Svetski dan zdravlja 2016 pod sloganom – Pobedi dijabetes!

Crveni krst Beograda u sredu 6. aprila 2016. godine sa početkom u 12 h organizuje predavanje „Pobedi dijabetes“ povodom Svetskog dana zdravlja koji se obeležava 7. aprila. I druge opštinske organizacije obeležiće ovaj dan u znaku dijabetesa akcijama u Zemunu, na Starom gradu, na Novom Beogradu…

Zabrinjavajuća statistika:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • u svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes
  • u Srbiji oko 470.000 osoba (8,1% stanovništva) živi sa dijabetesom
  • kod oko 40% obolelih dijabetes još nije otkriven
  • ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000 ljudi.

Prema dostupnim podacima o prijavi bolesti koje su od većeg javno zdravstvenog značaja, u Beogradu je oko 100.000 osoba obolelo od dijabetesa.

Crveni krst Beograda u sredu 6. aprila 2016. godine sa početkom u 12 h organizuje predavanje „Pobedi dijabetes“ u prostorijama Crvenog krsta, ul. Simina 19, treći sprat. Uvodničar će biti prim. dr. Biserka Obradović,specijalista opšte medicine.

Zdravstveno promotivne akcije biće održane na više lokacija u Beogradu uz učešće Crvenog krsta i zdravstvenih ustanova.

Jedna od akcija održana je 4. aprila u Studentskom gradu uz dodatni povod – Dan studenata, a druga će se održati u četvrtak 7. aprila, na prostoru ispred opštine Novi Beograd, od 10 do 13 časova.

Pored Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, učesnici ovih akcija su:

  • Udruženje za borbu protiv dijabetesa Grada Beograda „Plavi krug“
  • Crveni krst Novi Beograd
  • Dom zdravlja Novi Beograd
  • Udruženje studenata medicine (IFMSA Srbija)
  • Nacionalna asocijacija studenata farmacije.

Na štandovima učesnika posetioci će imati priliku da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima udruženja, dobiju stručni savet i odgovarajući zdravstveno edukativni i promotivni materijal (brošure, liflete, stikere, bedževe i dr), kao i da izmere vrednosti: šećera u krvi, krvnog pritiska, indeksa telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2.

Istoga dana ovaj datum obeležiće Crveni krst Starog grada od 11-13h u Domu zdravlja Stari grad, a Crveni krst Zemuna od 9-14 h na Zemunskom keju. Crveni krst Starog grada održaće 8. aprila u 20h predavanje za mlade o dijabetesu.

Crveni krst Voždovac, će obeležiti 7. april učešćem na festival zdravlja koji organizuje Predškolska Ustanova Čika Jova Zmaj. Festival će se održati u četvrtak  7. aprila sa početkom u 16 časova u naselju Stepa Stepanović u vrtiću Mala Sirena.

Crveni krst Voždovac će mališanima prezentovati program pružanja prve pomoći, kroz demonstraciju zbrinjavanja određenih povreda. Takođe prezentovaće i druge programe kao što su Prevencija trgovine ljudima i Promocija humanih vrednosti. Za mališane smo obezbedili propagandni materijal kao što su flajeri o prvoj pomoći, bojanke, pazle, karte i druge. Aktivnost će sprovesti mladi volonteri.

Ukoliko vreme dozvoli, 16.aprila će se organizovati tradicionalnu akciju “Šetnja do Avale”, čiji su organizatori Crveni krst Rakovice i Crveni krst Starog grada.