Elektronika u Srbiji skuplja nego u EU

U proseku, elektronika je u Srbiji za 13 odsto skuplja nego u EU. Neke cene su čak za više od trećine skuplje nego u Mađarskoj, na primer.

Na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu, komisija za zaštitu konkurencije je konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto veće u odnosu na prosečne cene u EU.

Na sajtu Komisije se navodi da su, na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda bile veće za 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj. Pri tom, u Mađarskoj je porez na dodatu vrednost 27 odsto, dok je u Srbiji taj porez 20 odsto. Pri tome su cene potrošačke elektronike u Mađarskoj bile za 2,5 odsto niže u odnosu na prosek EU, navodi se.

Komisija je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti. Izvršila je i nenajavljene uviđaje u privrednim društvima „Roaming Electronics“, „Tehnomanija“ i „Comtrade Distribution“. To je urađeno kako bi se ispitalo postojanje restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo. Uvidom u javne podatke o cenama je utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim ili gotovo identičnim cenama.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze, odnosno dogovori, kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji. To se onda smatra restriktivnim sporazumom koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona.

Komisija poziva sve one koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije
Savska 25/IV, Beograd.

Izvor: KZK
Fotografija: TheDigitalWay za Pixabay

Podsećamo: