Udruženje Oganj

Udruženje Oganj

Učlanjenjem u najstarije udruženje na Balkanu i njegov Solidarni fond, za života možete uplatiti kompletne troškove sahrane ili kremacije po nižoj ceni od realne, bez ograničenja u godinama starosti, uz kompletnu organizaciju tokom 24 sata.

 • Beograd: 011 2459 820
 • Novi Sad: 060 0452 233
 • Niš: 063 8281 112

Budimo odgovorni prema sebi i bližnjima.

Radno vreme kancelarije od 8 do 20 časova

Dežurstvo na telefonima 24 sata


1869. godine u Firenci, začeta je ideja o kremaciji kao savremenom načinu sahranjivanja preminulih.

Jovan Jovanović Zmaj je 1877. godine prvi u Srbiji pisao o ekološkoj opravdanosti kremacije.

Dr Vojislav Kujundžić je 1904. godine osnovao Društvo „Oganj“ i okupio građane koji podržavaju kremaciju kao način sahranjivanja.

Na osnivačkom spisku bila su najznačajnija imena Srpskog lekarskog društva.

Od osnivanja, Udruženje obeležava krsnu slavu Sveta Velikomučenica Marina – Ognjena Marija.

Članstvom u Udruženju stiče se DOKAZ opredeljenosti za kremaciju kao načinu sahranjivanja, pomaže se ekološki pokret i očuvanje životne sredine, i stiče se pravo na besplatnu organizaciju i mogućnost plaćanja sahrane/kremacije u dve rate.

Upisnina Udruženja je 4.000,00 din. a godišnja članarina 4.000,00 din.


SOLIDARNI FOND

U okviru Udruženja već 30 godina omogućavamo članovima da za života uplate troškove sahrane (klasične ili kremacije) po nižim cenama od trenutno važećih kod JKP „Pogrebne usluge“ Beograd i to na višemesečne ili višegodišnje rate.

Plaćanjem mesečnih članskih uloga, članovi obezbeđuju da Udruženje „Oganj“, kada to bude potrebno, organizuje i JKP-u „Pogrebne usluge“ Beograd ili drugom pogrebnom preduzeću, u punom iznosu isplati realne troškove sahrane (klasične ili kremacije), bez obzira na inflaciju, promene cena na groblju ili promene kursa evra.

Svaki punoletni građanin se može učlaniti i odabrati način otplate troškova sahrane zavisno od godina starosti i finansijskih mogućnosti.

* Napomena: za sve uplate sa naznakom „Uz ček od penzije“, penzioneri potpisuju Saglasnost da posmrtninu fonda za penzijsko osiguranje naplati udruženje „Oganj“, na osnovu računa o obavljenoj sahrani.

Članovi učlanjeni do svoje 60. godine, članarinu plaćaju 20 godina, a članovi učlanjeni nakon svoje 60. godine, doživotno. Članarina je 400,00 din. mesečno.

Povodom 30 godina rada Solidarnog fonda,
od 1.3.2017. god. na navedene cene odobravamo popuste
25% i 50% prilikom učlanjenja više članova iz iste porodice.

Učlanjenje u Udruženje i Solidarni fond nije ograničeno godinama starosti ili zdravstvenim stanjem, niti je preuzimanje obaveze plaćanja troškova uslovljeno uzrokom smrti, kao kod životnog osiguranja.

Za razliku od osiguravajućih društava i fonda penzijskog osiguranja koji porodici preminulog tek nakon obavljene i plaćene sahrane isplaćuju fiksnu sumu posmrtnine koja je znatno manja od realnih troškova sahrane, Udruženje brigu o preminulom članu Solidarnog fonda preuzima od momenta prijave smrtnog slučaja. Terenski radnici Udruženja preuzimaju dokumentaciju i obavljaju sve potrebne administrativne poslove, naručuju i plaćaju prevoz, pogrebnu opremu i sve pogrebne usluge kod JKP “Pogrebne usluge Beograd“, tako da porodica ili staratelji nemaju troškova ni organizacionih problema.

Članovi koji nemaju porodicu, rodbinu ili sklopljen ugovor o doživotnom izdržavanju, mogu potpisati IZJAVU kojom ovlašćuju službenike Udruženja da preuzmu potvrde o smrti od lekara, a takođe mogu za života platiti za dodatne troškove koji nisu obuhvaćeni osnovnom uplatom (limeni sanduk, čitulja, oblačenje, demontaža spomenika i sl).


Troškovi koje plaćamo za članove:

 • prevoz – gradski paušal za Beograd, (i prevoz van Beograda uz doplatu),
 • kompletnu pogrebnu opremu, (sanduk, dušek, pokrov, jastuk, krst ili piramidu, urnu),
 • štampanje posmrtnih lista,
 • korišćenje hladnjače – četiri dana
 • korišćenje kapele ili sale za ispraćaj na groblju
 • sahranu u porodični grob ili grobnicu (bez demontaže spomenika i interne ekshumacije), ili novo grobno mesto sa uplatom održavanja groba za prvu godinu
 • ili kremaciju sa smeštajem urne u porodični kolumbarijum, rozarijum, grob, grobnicu (do cene pol.urne u rozarijum) ili rasipanjem pepela u Vrtu sećanja na Novom groblju

Organizaciju sahrane obavljaju naši terenski službenici i ona obuhvata:

 • preuzimanje potvrda o smrti od porodice, rodbine ili staratelja preminulog,
 • pribavljanje izvoda iz matične knjige umrlih iz opštine,
 • slanje kola sa pogrebnom opremom u stan ili bolnicu,
 • odlazak na groblje radi zakazivanja i plaćanja sahrane,
 • štampanje posmrtnih lista,
 • kod kremacije: zakazivanje polaganja urne ili prenosa urne van Beograda.

POSTUPAK U SLUČAJU SMRTI ČLANA

Ukoliko član premine u stanu, porodica zove sudskog lekara koji utvrđuje smrt i izdaje potvrde (tel. 011 3231-423). Zatim zove „Oganj“ (tel. 011 244-7743; 2459-820 od 0 do 24 č). Ukoliko član premine u bolnici postupak je isti, izuzev što potvrde o smrti porodica dobija od bolnice umesto od sudskog lekara.


UDRUŽENjE „OGANj“

Sime Igumanova 14, Beograd

Tel: 011/2459-820
011/244-77-43

Radno vreme:

 • informacije, učlanjenja, uplata članarina: radnim danima od 08 do 20č, subotom i praznicima od 09 do 15č.
 • prijava smrtnih slučajeva od 0 do 24č.

Podružnica Novi Sad

Kisačka 43, Novi Sad

Mob: 060/0452-233

Radno vreme: od 09 do 20 č.


Podružnica Niš

Mob: 063/828-1112 (Maja Reljić, blagajnik)

Radno vreme: od 15 do 20 č.


E-mail: oganj_udruzenje@ptt.rs

Sajt: www.oganj.org