Magazin Godine Srbija

USPS podnosi novu Inicijativu Ustavnom sudu Srbije zbog smanjenja penzija

 USPS (Udruženje sindikata penzionera Srbije) u 10. broju svog Informatora komentarisao je novu koaliciju PUPS-a sa SNS-om, ali i objavio vest o novoj inicijativi pred Ustavnim sudom u vezi sa Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija. Pročitajte saopštenje ovim povodom i preuzmite informator na penziju.

Pojašnjenje Penzina: Nasuprot načinu na koji je “odluka” Ustavnog suda u vezi sa prethodnom Inicijativom predstavljena u javnosti, sud zapravo nije “presudio” da je smanjenje penzija ustavno ili neustavno, nego je prosto “odbacio” Inicijativu tako odbijajući da se formalno-pravno izjasni o njoj. Time su sudije sa sebe sklonile odgovornost i teško breme da, uprkos željama vlasti, presude onako kako upućuju svi pravni argument – da je pomenuti zakon neustavan. Samim tim, nisu iscrpeni ni svi preduslovi za arbitražu na međunarodnom nivou, s obzirom da i dalje nedostaje konačna odluka domaćeg sudstva.

Ustavni sud – drugi put: Zašto nova Inicijativa Ustavnom sudu Srbije

Udruženje sindikata penzionera Srbije, koga zastupa predsednik Milorad Vujasinović, podnelo je 23. februara 2016. godine Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija.

Nova inicijativa Ustavnom sudu podneta je zato što u prethodnom postupku donošenja rešenja, Ustavni sud nije ni razmatrao inicijativu već ju je odbacio, uz političko-ekonomsko obrazloženje da u državi nema para i da ne može drugačije.

Mi znamo da može i mora drugačije i u ovoj inicijativi argumentima eminentnih stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije im to dokazujemo.

Pokušavamo da problem rešimo “u svom dvorištu”.

Klikom ovde preuzmite Informator u kom je i kompletan tekst Inicijative Ustavnom sudu (pdf).

Ne odustajemo od tužbe Međunarodnom sudu u Strazburu. Rokovi nisu prošli i pazimo na to, ali znamo da je taj proces najčešće dug. Ponekad traje i više godina. Zato pokušavamo da problem rešimo na kraći i efikasniji način.

Ustavni sud imenuju Skupština i Vlada. Skupštinu i Vladu bira narod. Oni su tu da služe narodu. Izgleda da su to u jednom trenutku zaboravili. Ispalo je da svi mi treba njima da služimo.

Hajde zajedno da ih podsetimo da stvari ne stoje tako. Ovo je prvi korak – drugi put.

Obaveštavaćemo vas o svim narednim koracima i planovima i pozivati na saradnju. Vaša saradnja biće nam neophodna u svemu što budemo radili.

Samo zajedno možemo stići do pobede!

Izvršni odbor USPS


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
 • Zašto se ne pokrene inicijativa za razrešenje Ustavnog suda, zato što neće da radi svoj posao za koji je imenovan. Kako je moguće da odbaci da rešava da li je pomenuti zakon u skladu sa Ustavom ili nije i da na taj način sprečava oštećene građane Srbije da potraže pravdu na drugom mestu? Ako je skupština narodna onda je i Ustavni sud narodni. Ima li leka za ovakvu bahatos. Mogao je sud da se izjasni i da je taj zakon u skladu sa Ustavom. Niko ne traži od njih da se izjasni na način onako kako misle oštećeni građani. Ali da neće i da nema osnova za razmatranje predstavke to nema nikakvog ni utemeljenja ni opravdanja.

 • Nadam se da ce USPS uraditi nesto sa nadleznima i za penzionere kojima je trajno umanjena penzija, i da se sa navrsenih 65 god. zivota vrati puna penzija kao i u vecini zmalja . Nasim bednim penzionerima bih to mnogo znacilo poradite nesto po tom pitanju/

 • Dušanka 13.mart 2016

  Trebalo bi da pokažemo da ne pristajemo na ovaj odnos države prema nama penzionerima.Kako je donet sramni Zakon o smanjenju penzija, tako isto može da se i ukine.Mi beskaamatno i na neodređeno vreme kreditiramo – k o g a ?
  Moramo biti p r i s u t n i ako ne u medijima, ono bar na ulicama, trgovima i to u velikom broju.
  Kategorija pezionera je potcenjena. Ako smo stari, nismo nepametni.To što je učinjeno svi znamo da je n e u s t av n o, nepravedno, nezakonito Pa nećemo da ćutimo.
  Ovi što doneše zakon nisu umesto nas išli na posao, ustajali rano, radili 40 gonina . . . a neki od njih su i rođeni 70ih godina.
  Predlažem sto češće mitinge penzionera.

 • Kada bi u Srbiji postojala vladavina prava, ove sudije Ustavnog suda koji su doneli kriminalnu odluku u vezi najbeskrupuloznijeg otimanja penzija vec odavno bi bili razreseni sudijske duznosti i krivicno procesuirani. Kako u Srbiji vlada totalna anarhija i samovlasce smrdljive politicke oligarhije, svaki smradni zakon koji se usvoji bice aminovan od ovakvog Ustavnog suda.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija