Početna Magazin Godine USPS podnosi novu Inicijativu Ustavnom sudu Srbije zbog smanjenja penzija

USPS podnosi novu Inicijativu Ustavnom sudu Srbije zbog smanjenja penzija

USPS podnosi novu Inicijativu Ustavnom sudu Srbije zbog smanjenja penzija

 USPS (Udruženje sindikata penzionera Srbije) u 10. broju svog Informatora komentarisao je novu koaliciju PUPS-a sa SNS-om, ali i objavio vest o novoj inicijativi pred Ustavnim sudom u vezi sa Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija. Pročitajte saopštenje ovim povodom i preuzmite informator na penziju.

Pojašnjenje Penzina: Nasuprot načinu na koji je „odluka“ Ustavnog suda u vezi sa prethodnom Inicijativom predstavljena u javnosti, sud zapravo nije „presudio“ da je smanjenje penzija ustavno ili neustavno, nego je prosto „odbacio“ Inicijativu tako odbijajući da se formalno-pravno izjasni o njoj. Time su sudije sa sebe sklonile odgovornost i teško breme da, uprkos željama vlasti, presude onako kako upućuju svi pravni argument – da je pomenuti zakon neustavan. Samim tim, nisu iscrpeni ni svi preduslovi za arbitražu na međunarodnom nivou, s obzirom da i dalje nedostaje konačna odluka domaćeg sudstva.

Ustavni sud – drugi put: Zašto nova Inicijativa Ustavnom sudu Srbije

Udruženje sindikata penzionera Srbije, koga zastupa predsednik Milorad Vujasinović, podnelo je 23. februara 2016. godine Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija.

Nova inicijativa Ustavnom sudu podneta je zato što u prethodnom postupku donošenja rešenja, Ustavni sud nije ni razmatrao inicijativu već ju je odbacio, uz političko-ekonomsko obrazloženje da u državi nema para i da ne može drugačije.

Mi znamo da može i mora drugačije i u ovoj inicijativi argumentima eminentnih stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije im to dokazujemo.

Pokušavamo da problem rešimo „u svom dvorištu“.

Klikom ovde preuzmite Informator u kom je i kompletan tekst Inicijative Ustavnom sudu (pdf).

Ne odustajemo od tužbe Međunarodnom sudu u Strazburu. Rokovi nisu prošli i pazimo na to, ali znamo da je taj proces najčešće dug. Ponekad traje i više godina. Zato pokušavamo da problem rešimo na kraći i efikasniji način.

Ustavni sud imenuju Skupština i Vlada. Skupštinu i Vladu bira narod. Oni su tu da služe narodu. Izgleda da su to u jednom trenutku zaboravili. Ispalo je da svi mi treba njima da služimo.

Hajde zajedno da ih podsetimo da stvari ne stoje tako. Ovo je prvi korak – drugi put.

Obaveštavaćemo vas o svim narednim koracima i planovima i pozivati na saradnju. Vaša saradnja biće nam neophodna u svemu što budemo radili.

Samo zajedno možemo stići do pobede!

Izvršni odbor USPS