Srbija ne radi DNK analizu hrane a trebalo bi

Srbija još uvek ne radi DNK analizu hrane, kaže za Potrošač Politike direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije dr Dobrila Jakić-Dimić. A zašto su ovakva ispitivanja važna?

U proteklih nekoliko meseci svet je potreslo nekoliko skandala prehrambene industrije i to u Zapadnoj Evropi i SAD: konjsko meso se prodavalo kao goveđe, „vijetnamski som“ pangasijus prodaje se kao bakalar. Naravno, zajedničko u svim skandalima jeste da se po pravilu jeftinije i nekvalitetnije prodaje za veće novce.
DNK analiza se u Srbiji radi kod potvrđivanja zaraznih bolesti životinja (kuga, slinavka, šap), ili za biljne proizvode, ali nijedan propis ne traži ovakvu analizu za hranu životinjskog porekla. Stručnjaci kažu da bi laboratorije mogle da obave proveru kada bi to zakon naložio. 
U 2012. godini Srbija je uvezla preko 16.000 tona mesa: oko sedam i po tona živinskog, 155 junećeg i 8,7 tona svinjskog. Najveći deo ovih sirovina završi u prerađevinama od mesa. Hrvatska i Slovenija već imaju ovaj vid zaštite potrošača, i zato Penzin daje punu podršku Politici za ovu inicijativu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *