Početna Magazin Godine Ekonomija Po novom zakonu lakše do – otkaza

Po novom zakonu lakše do – otkaza

Srbija do kraja 2013. godine usvaja izmene Zakona o radu kako bi omogućila lakše otpuštanje zaposlenih. Tako poslodavac neće morati da isplaćuje otpremnine za ukupne godine radnog staža radnika, već samo za period koji je zaposleni proveo kod njega.

– Procena je da će se na ovaj način lakše i brže zapošljavati stručni ljudi stariji od 50 godina i da će se smanjiti praksa večitog produžavanja ugovora na određeno – kaže za Blic Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.
– Najveći problem imaće zaposleni u privatnom sektoru jer poslodavci mogu da manipulišu i stvaraju pravni osnov da im ne isplate otpremninu – tvrdi Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Predlog je i da se  promeni obračun zarada koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.
– Problem je otpuštanje državnih činovnika na koje se primenjuje Zakon o državnim službenicima i ocenjivanje, po kom je potrebno da dve godine uzastopno ima lošu ocenu – objašnjava za “Blic” advokatica za radne odnose Danijela Kostan Kovačević.