Početna Magazin Godine Ekonomija Po novom zakonu lakše do – otkaza

Po novom zakonu lakše do – otkaza

Srbija do kraja 2013. godine usvaja izmene Zakona o radu kako bi omogućila lakše otpuštanje zaposlenih. Tako poslodavac neće morati da isplaćuje otpremnine za ukupne godine radnog staža radnika, već samo za period koji je zaposleni proveo kod njega.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Procena je da će se na ovaj način lakše i brže zapošljavati stručni ljudi stariji od 50 godina i da će se smanjiti praksa večitog produžavanja ugovora na određeno – kaže za Blic Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.
– Najveći problem imaće zaposleni u privatnom sektoru jer poslodavci mogu da manipulišu i stvaraju pravni osnov da im ne isplate otpremninu – tvrdi Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Predlog je i da se  promeni obračun zarada koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.
– Problem je otpuštanje državnih činovnika na koje se primenjuje Zakon o državnim službenicima i ocenjivanje, po kom je potrebno da dve godine uzastopno ima lošu ocenu – objašnjava za “Blic” advokatica za radne odnose Danijela Kostan Kovačević.