Početna Magazin Godine Sporiji hod je simptom rizika od demencije

Sporiji hod je simptom rizika od demencije

Hod sporiji od metra u sekundi kod starijih osoba može biti znak rizika oboljevanja od demencije. Ovaj jednostavan test dokazan je u istraživanju obavljenom širom sveta.

Studija objavljena u medicinskom žurnalu Neurology, pod imenom Sindrom motoričkog kognitivnog rizika, povezuje sporiji hod sa rizikom od razvoja demencije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Joe Verghese, neurolog sa medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku, pošao je od pretpostavke da starije osobe koje imaju očiglednih problema sa hodom takođe pokazuju i kognitivne poremećaje.

On i njegov tim merili su brzinu hoda za stotine pacijenata, uz prateći test od nekoliko pitanja kako bi ustanovili opšte kognitivne sposobnosti ispitanika. Ovo testiranje nazvali su MCR test (motoric cognitive risk).

Na taj način uspeli su da utvrde da reakcije nekih ispitanika na MCR test pokazuju rane faze demencije. Ovo je važno zato što samo u ranim fazama može da se primeni neki od tretmana koji će usporiti njen napredak.

Utvrdili su da se sporim hodom u ovim okolnostima može smatrati sve ispod kretanja sporijeg od 1 metar u sekundi. Pored njihovih merenja, u okviru istog istraživanja ispitano je još hiljade pacijanata iz celog sveta.

Ipak, oni ističu da ne mora svako ko se kreće sporo da oboli od demencije, već sporiji hod može biti uzrokovan artritisom ili stanjem unutrašnjeg uha. Oni i dalje ne znaju da li bi samostalno ubrzavanje hoda dovelo do smanjenja rizika oboljevanja od demencije, ali bi i takvo istraživanje moglo biti značajan novi korak.