Kako do penzije? Moja Penzija Penzije

Penzija u Srbiji (5): Beneficirani radni staž

PIO fond: 13,8 odsto ukupnog broja penzionera ostvarivalo je pravo na beneficirani staž – 182.138 penzionera. Taj postotak je dugo bio oko 12 odsto, do 2012. godine…


Donosimo jednostavan pregled trenutno aktuelnih pravila, granica, minimuma, rokova za odlazak u penziju, starosnu, prevremenu ili sa beneficiranim radnim stažom: 

[maxbutton id=”3″]

Ministarstvo rada Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, utvrđuje konkretna radna mesta u 36 oblasti privrede na kojima su ispunjeni uslovu u pogledu težine i uslova rada.Na ovim radnim mestima, penzija osiguranika ostvaruje se računanjem staža osiguranja sa uvećanim trajanjem i snižavanjem starosne granice za sticanje prava na starosnu penziju.

Stepen uvećanja beneficiranog radnog staža iznosi dva, tri ili četiri meseca na godinu dana rada, a najviše se za 12 meseci efektivno provredenih na ovim poslovima može računati kao 18 meseci staža osiguranja (dodatnih 6 meseci).

Starosna granica za osiguranike koji za godinu dana ostvaruju 18 meseci staža može se snižavati najviše do 50 godina života, dok za ostale kategorije beneficiranog radnog staža (dva, tri ili četiri meseca godišnje), minimalni uslov za sticanje prava na starosnu penziju iznosi 55 godina života.

Da bi se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem, radnik na tim radnim mestima mora provesti najmanje 10 godina, odnosno 5 godina ako je utvrđena invalidnost.

Izmenama je uvedena i klauzula po kojoj je dodatni uslov za ostvarivanje prava na obračun beneficiranog radnog staža – da najmanje dve trećine staža osiguranik bude na ovim radnim mestima, u odnosu na ukupan staž osiguranika.

Usvojene izmene neće uticati na osiguranike kojima se staž računa sa dodatnih 6 meseci na godišnjem nivou (rudari, baletski umetnici). Oni će i dalje moći u penziju sa 50 godina.

PIO fond: 13,8 odsto ukupnog broja penzionera ostvarivalo je pravo na beneficirani staž – 182.138 penzionera. Taj postotak je dugo bio oko 12 odsto, do 2012. godine, ali tada su i vojni penzioneri postali deo PIO fonda.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

34 Comments

Click here to post a comment
 • sta se desava kada sa 63 godine podnesete zahtev za penziju na osnovu beneficiranog radnog staza. umanjuje li se penzija onih o,34% za mesec.

 • Ako imam punih 40 godina radnog staza i ceo radni staz je u jednoj firmi sa beneficiranim radnim stazom(3 meseca na godinu),a imam 57 godina zivota da li ce mi biti umanjena penzija za onih 0,34 posto po mesecu ili nece?

  • Poštovani, za pravo na starosnu penziju postoje dva uslova: pun radni staž ili ispunjene minimalne godine. Dakle, ako imate godine staža koje propisuje zakon (sa uračunatim beneficijama), onda nije važno koliko imate godina života, u svakom slučaju primate punu penziju. Ukoliko vam nedostaje radnog staža za pun staž koji propisuje zakon, a nemate još uvek ni godine za penziju, a želite ranije da odete u penziju, onda će vam penzija obračunata prema godinama radnog staža biti umanjena za nedostajuće godine (mesece) života.

 • Imam 58 godina i 33 godine i 6 meseci staza, od kojih je 9 godina beneficiranog staza (+4 meseca po godini). Da li imam pravo na prevremenu penziju?

 • 2017. godine u junu mesecu ću napuniti 40 godina radnog staža (uračunato i 2 godine i 7 meseci benificije). Tada ću imati 57 godina i 5 meseci života. MOGU LI IĆi u prevremenu penziju, iako nisu bile 2/3 staža pod benificijom već 16 godina ili ću morati napuniti 40 godina redovnog staža, i godine života koliko u toj godini predvidja zakon?

 • Imam 56 godina, 30 godina radni staz u topionici, sve vreme pod benifiranim radnim stazom 12 + 2. Mogu li da podnesem zahtev za penziju?

 • Poštovani,

  Da li umanjenja odnosno penali za penziju važe i za ljude sa beneficiranim radnim stažom?

  U jednom komentaru navodite da se penali ne obračunavaju ukoliko se ispuni jedan uslov a to je staž, što po objašnjenjima stručnjaka nije tako. Penali se uvode i ukoliko na primer muškarac ima 40 godina staža, a 60 godina života za svaki mesec do 65 godine kolika je starosna granica i to 0,34%.

  • Poštovani, ukoliko smo negde tako napisali to je naša greška – 40 godina staža je minimum za muškarce za ostvarivanje prava na prevremenu penziju (sa umanjenjem).
   Penali su za sve muškarce ispod 65 godina osim ukoliko imaju navršenih 45 godina radnog staža.
   Beneficirani staž služi samo da se obračunaju ukupne godine staža. Tj. ako sa uračunatim beneficiranim stažom muškarac ima preko 45 godina staža može ići u penziju pre 65. godine bez pomenutih kaznenih poena.

 • Poštovana gospodo, u starosnu penziju sam otišao sa priznatih 43 godina 5 meseci i 10 dana, penzijskog staža sa uvećanim trajanjem. Sticanjem STATUSA osguranika u okviru RF zaposlenih, podneo sam ZAHTEV za UVEĆANJE moje penzije za 20%, shodno člana 79. stav 3. Zakona o PIO. Vaš filijala je moj zahtev odbila kao neosnovan jer je meni priznato pravo na starosnu penziju i kao takva mi se isplaćuje. Takvim obrazloženjem, filijala VRŠI ZAMENU TEZE, jer ja nisam zahtevao pravo na starosnu penziju već da RF izvrši ponovno obračunavanje moje penzije na osnovu čl. 104. i 105. odnosno čl. 240 Zakona o PIO i meni prizna pravo na penzijski staž sa uvećanim trajanjem za 3 godine, 5 meseci i 10 dana jer je plaćen DOPRINOS (čl.44.-46. zakona o PIO) a samim tim da se tako obračunata penzija UVEĆA za 20%. ….To VI ne želite da PRIZNATE a mnogim licima koja su u sitoj situaciji, PRIZNAJETE i donosite rešenja u duhu Zakona o PIO i vršite uvećanje za 20%……Zar ovakvim postupcima i stavovima NE KRŠITE odredbu čl. 21. USTAVA , i VRŠITE DISKRIMINACIJU odredjenim licima u odnosu na ona lica koja su u istoj situaciji…….VOLEO bi da mi odgovorite ZAŠTO ja NEMAM pravo na celokupan priznati penzijski staž (kroz odredjivanje visine iznosa penzije) i UVEĆANJE za 20%, koja pripada sva ta lica na osnovu člana 42. stav 1. t. 3. i člana 43. Zakona o PIO . ZAHVALJUJEM unapred na VAŠ odgovor i pozdravljam vas !!!!

 • Moj suprug je radio kao privatni autoprevoznik 80 -tih godina i redovno plaćao porez međutim slučajno saznajemo da se tada penzijsko osiguranje placalo posebno a mi to nismo znali.Dali uz dokaz da je plaćan porez može da se za to vreme sada plati radni staž kao po zakonu o honorarnim poslovima?

  • Poštovana, nismo sigurni jer znamo da je sporna bilo kakva retroaktivna uplata za PIO, i najbolje je da kontaktirate najbliži Fond PIO (kontakti na linku) kao jedinu adresu za informacije tog tipa.
   Žao nam je što nemamo konkretnije informacije za Vas. Sve najbolje!

 • Posto mi je strpljenje na izmaku, i moram da se obratim PIO fondu na sajtu/njihovom/ Vama cu samo izloziti Primer efikasnosti rada Sluzbe! Naime, 29 Januara podnela sam Zahteve/za ponovno utvrdjivanje telesnog ostecenja i pravo na invalidsku penziju./Na vestacenje sam pozvana u NS 18.III/u Zakonskom roku!/do 11 Maja sam cekala na odgovor!U samom Odbijajucem Resenju navedeno je da je doneto 16 IV,zavedeno 22 IV! U Zak.roku od 15 dana sam podnela zalbu 22V. Prosao je Jun, jul, Avgust! 3 puna meseca!!! iApsurd/T.ostecenje je ISTO kao utvrdjeno 1993.g! Med.nalaze od 2010, 2012 i 2014/15 NE UVAZAVAJU!/,,ne postoji novonastalo niti pogorsanje postojeceg,,!/
  i naravno nema razloga da ostvarim invalidsku penziju nakon radnog staza od 39 godina/efektivnog 33,5 plus beneficirani. …Srbija…

 • Poštovani, inetresuje me ostvarivanja prava na penziju za muškarce. Moj brat je rođen 20.06.1960. godine. Napunio je 55 godina starosti 20.06.2015 godine, i u to vreme je imao 40 godina 5 meseci i 20 dana staža, 30 godina je proveo kao vozać pod beneficijama, 12/14. Bio je i je 8 meseci mobilisan 90-tih. Podneo je zahtev za penziju 23.06.2015 godine.

  55 godina starosti, 40 godina+5 meseci+20 dana, od toga 30 godina pod beneficijama 12/14, 2 godine beneficiranog staža na 12 meseci i 8 mesci 90 godina mobilisan.
  Da li ce mu biti umanjena penzija za onih 0,34% po mesecu ili nece? Ako se umanje, za koliko bi bila umanjena? Unapred hvala na odgovoru, s poštovanjem.

 • Poštovani,

  Prema važećem zakonu, kada lice sa invaliditetom od rodjenja (cerebralna paraliza) može ostvariti pravo na preveremenu penziju, uzimajući u obzir član 58. Zakona?
  U konkretom slučaju, lice ima 47 godina života i 15 (kalendarskih) godina radnog staža
  Hvala najlepše

 • Malopre citam da u 2016toj moze se u penz sa benefic stazem,ko ima 54 god i 4 mes i 22 god staya. KOJA NEPRAVDA? ja cu imati 54, 2 mes i 14 dana.zbog MESEC IPO koji mi budu nedostajali IAKO IMA STAzA 39 Godina, treba da cekam i u 2017 jos zadnji kvartal !!!znaci neko stariji od mene samo 2 meseca iako je radio 11,5 god manje stice pravo na penziju 10tak meseci pre mene! TO nije NORMALNO!

 • Postovanje,
  18.12.2015. dobila sam resenje za penziju (36 godina i 6 meseci-u to je usao i beneficirani radni staz) sa dozivotnim umanjenjem. 05.06.20130 uzela sam socijalni program i otisla iz firme do prvog uslova za penziju. Za ovih par godina cini mi se da je bilo nekoliko izmena u zakonu za penzije, a cinimi se da je bilo i reci o postepenom uskladjivanju dao 40 godina. Imaju li pravo na takvo kaznjavanje nas penzionera,

 • Postovanje.
  Imam 48 godina i sest meseci zivota toga imam 31 godinu kalendarski radni staz u rudniku imam benificirani radni staz 12/18 i ukupno sve sa benificiju 41 godinu radni staz od toga zadnjih deset godina resenje 12/18. dal mogu otici u penziju i dali imam uslove,. Cujem da je izasla neka uredba i da imam prava a radim u runiku RTB Bor grupa Jama da li ima istine . Unapred se zahvaljujem

  • Poštovani, sa velikim državnim preduzećima, po dosadašnjem iskustvu, umeju da važe i neka posebna pravila koja se novim nekim kolektivnim ugovorima i sl. Možete se raspitati u svojoj kadrovskoj, u lokalnom PIO fondu, u sindikatu, itd.

 • Postovani,mnogo sam napisao komentara na genocidni zakon o Pio a pogodovu gde se radi o beneficiranom radnom stazu i snizenju godina starosti,o dvostrukim arsinima gde se za ostvarenje uslova trazi minimum 10,g.provedenih na r.m.sa otezanim uslovima,pa su dodatno nerazumno za snizenje uveli 2/3 godina provedenih.ovo je toliko stetno za takve radnike jer takva radna mesta sa otezanim r.m nema ih vise sem u rudnicima ,takve firme su propale,i retroaktivno su uveli ovakve uslove,radi ustede u budjetu, oduzeli stecena prava po tom osnovu ,a na ovu situaciju cuti i Ustavni sud jer je ovakva odluka nehumana prema ,ovim radnicima ,koji su malo,fabrike im unistene,nerade bez primanja su a u godinama su,vecina preko 60,g,starosti.neosnovano je po istom osnovu traziti dva razlicita uslova.hvala

 • Ove godine,punim 55 godina i 8 meseci starosti i 40 godina i 11 meseci radnog staza sa uvecanim trajanjem.Interesuje me da li imam uslova za penzionisanje ili ne,unapred hvala!

  • Poštovani,
   Uslovi za penzionisanje u 2016. godini su 40 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina i osam meseci života za muškarace.

 • 11 maja 2016 napunila sam 30 god, cistoga radnoga staza. Utom radnom veku imam 15god provedeno pod benificijom priznato 2meseca po godini.26 maja 2016 napunila sam 50god starosti,i sada sam bez posla…na trzistu rada. Zamolila bih vas i pored ovih vasih tabela u kojima se nemogu snaci da li bi bili ljubazni da mi kazete ako u narednih 5 godina budem uplacivala sebi staz da li cu steci pravo na penziju i po kojoj osnovi ili clanu…unapred hvala

  • Poštovana, mnogo tu ima činilaca o kojima treba da razmišljate, počev od toga da li vam se isplati da uplaćujete pet godina penziju (zavisno koliko uplaćujete to može i da Vam smanji penziju). Sračunajte koliko staža imate, pratite linkove gore u tekstu i lako ćete naći sve što Vas zanima vezano sa starosnu granicu. Ako Vam je tako lakše, umesto tih naših skraćenih verzija možete pročitati i Zakon o PIO.

 • 1991.godine sam posle 12 godina staza ostao bez posla, tada sam primao od zavoda za zaposljavanje materijalnu nadoknadu na koji sam imao pravo, i koristio je do narednog zaposljenja.Da li se to vreme provedenu na zavodu za zaposljavanje racuna u radni staz?Ukuno imam za koji dan 39 godina staza od toga 4 god,i 9 meseci staz ostvaren u Sloveniji.Kako se sve to regulise ako odem u prevremenu penziju kad navrsim 40 godina staza>? to ce biti 21.12.2018.godine

  • Poštovani,
   Kako sama NSZ navodi: “Korisnik novčane naknadu ima pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje za vreme trajanja prava na novčanu naknadu.”
   Za staž u Sloveniji i proceduru, morate se obratiti PIO fondu.

 • Postovani, ostvarila sam penziju po osnivu radnog staza i nju primam od 2015 godine. Pre par meseci mi je suprug preminuo, a boji je bio korisnik vojne penzije. S obzirom da je njegova penzija veca, na koji nacin mogu da nastavim da primam njegovu penziju. Postoji li mogucnost da zadrzim i svoju? Unapred zahvalna

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija