Početna Magazin Godine Istorija On nas je zadužio vanilom – Edmond Albijus

On nas je zadužio vanilom – Edmond Albijus

On nas je zadužio vanilom – Edmond Albijus

Edmond Albijus (E. Albius, 1829–1880), još kao 12-godišnji dečak, rob, osmislio je tehniku za polenizaciju vanilnih orhideja (Vanilla planifolia) na brz i profitabilan način.

Njegova tehnika revolucionalizovala je proizvodnju vanile i učinila da postane moguće uzgajati je daleko od Meksika, gde je autohtona biljka.

Albijusova majka bila je robinja, a umrla je na njegovom rođenju, te ga je usvojio njihov vlasnik, Féréol Bellier Beaumont.

Francuski kolonisti doneli su vanilu iz Meksika na njegovo rodno ostrvo Rejunion (Réunion), istočno od Madagaskara, kao i na obližnji Mauricijus, nekoliko godina pre njegovog rođenja.

Međutim, donete loze ostajale su sterilne jer nije bilo insekata koji bi preneli polen. Tokom 1830-ih godina Šarl Moren (Charles Morren), profesor botanike na univerzitetu u Liježu, (Belgija), razvio je metod ručne polenizacije vanile, ali je njegova tehnika bila spora i zahteva je previše truda da bi sadnja vanile bila profitabilna.

Već 1841. Albijus je otkrio takođe ručni metod, ali daleko jednostavniji, gde bi se muški i ženski delovi biljke sjedinjavali jednim brzim potezom uz pomoć štapića i poteza palca radnika.

Njegov metod i danas je u upotrebi s obzirom da se skoro sva industrijski proizvedena vanila proizvodi pomoću ove metode.

Njegovo otkriće učinilo je ostrvo Rejunion najvećim izvoznikom vanile na svetu, sve dok francuski kolonisti nisu Albijusovu tehniku preneli na Madagaskar, te je to ostrvo lider u proizvodnji vanile i danas.

Francuska je 1848. godine zabranila robovlasništvo u svojim kolonijama. Albijus je napustio plantažu i preselio se u susednu oblast na istom ostrvu gde je radio kao pomoćnik u kuhinji.

Optužen je za krađu nakita i osuđen na 10 godina zatvora, ali je pomilovan posle pet godina od strane guvernera u znak zahvalnosti za ogroman uticaj na industriju proizvodnje vanile na Rejunionu.

Albijus je umro na ostrvu 1880. godine, kako to obično biva, u bedi.