Početna Magazin Godine Skupština USPS: Podrška protestima studenata i građana Srbije i zahtevi penzionera

Skupština USPS: Podrška protestima studenata i građana Srbije i zahtevi penzionera

Skupština USPS: Podrška protestima studenata i građana Srbije i zahtevi penzionera

Udruženje sindikata penzionera Srbije je već izdalo Saopštenje u kome su izrazili svoju podršku studentskim protestima. Na redovnoj godišnjoj skupštini koja je održana 13. aprila 2017. godine, u Beogradu, ova podrška je potvrđena i jasno su formulisani zahtevi penzionera. Prenosimo Saopštenje…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Redovna godišnja Skupština Udruženja sindikata penzionera Srbije u potpunosti podržava socijalne zahteve Policijskog i Vojnog sindikata kao i proteste građana i studenata, koji se ovih dana održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije i njihovim opravdanim zahtevima priključuje svoje za koje se Sindikat penzionera bori već nekoliko godina.

Udruženje sindikata penzionera Srbije organizovalo je 28. marta ove godine Protestni miting i protestnu šetnju zajedno sa Udruženjem sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i uz učešće više hiljada penzionera i građana Beograda i Srbije. U toku protestne šetnje, koja se kretala od Trga Nikole Pašića, pored Ustavnog suda do Vlade Srbije ovim organima, po ko zna koji put, predati su zahtevi Sindikata penzionera Srbije, na koje se vlast, bar do sada, uporno oglušivala.

Tražimo poništavanje svih zakona kojima su degradirana prava penzionera. Već nekoliko godina govorimo da je otimanje od penzionera neustavno, ekonomski neopravdano i ljudski nemoralno. Penzije nisu socijalna kategorija, nego su to zarade ostvarene iz rada i niko nema pravo da penzionerima oduzima ono što su oni sami stvorili. Ne samo da je vlast od 700 hiljada penzionera otela deo penzija, nego je i svim penzionerima ukinula usklađivanje penzija sa troškovima života.

Tražimo da se upravljanje PIO fondom vrati u većinsku nadležnost zaposlenih i penzionera, jer im je to pravo oduzeto promenom strukture Upravnog odbora ovog fonda u čiji sastav većinu članova imenuje vlada. Ta promena je učinjena i zbog toga što vlada ima nameru da od ovog fonda otme i proda banje i specijalne bolnice u koje nikada nije uložila ni dinara. PIO Fond nije državni, već pripada zaposlenima koji u njega uplaćuju novac, da bi jednog dana, kad postanu penzioneri, iz tog Fonda primali penzije.

Tražimo da se poštuje Ustav i da institucije Srbije rade svoj posao. Ukazivali smo na potpuno neodgovoran odnos Ustavnog suda prema aktuelnim problemima, na neažurnost pravosuđa, nezakonit rad ministarstava i urušavanje državnih institucija.

Tražimo da aktuelna vlast prestane da naše najstručnije mlade kadrove nudi vlasnicima stranih i domaćih firmi kao najjeftiniju radnu snagu dovodeći time našu decu u situaciju da u sopstvenoj državi postaju robovska radna snaga, prinuđeni da rade za najniže nadnice u Evropi, često neprijavljeni, bez budućnosti, bez prava na penziju, bez prava na žalbu i bilo kakvu zaštitu.

I na kraju, tražimo da se prestane sa štimovanjem statističkih podataka o uspesima ove vlade. Jedan od pokazatelja tog lažnog prikazivanja stanja vidi se i po velikom broju nezaposlenih mladih ljudi, naših sinova i kćeri od kojih je samo u 2016. godini, njih 60.000 napustilo Srbiju, tražeći posao i bolji život u inostranstvu.