Početna Magazin Godine Protest penzionera 28. mart 2017. godine – u slici i reči

Protest penzionera 28. mart 2017. godine – u slici i reči

Protest penzionera 28. mart 2017. godine – u slici i reči

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) održala su protestni miting na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 28. marta 2017. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protest je počeo u 11 časova. Prema procenama policije, na skupu se nalazilo oko 600 ljudi, dok organizatori procenjuju da ih je bilo od 2.000 do 3.000. Iako je dan bio lep, sunce je bilo prilično jako kada se stoji duže van hlada. A nije lako ni stajati. Neki od penzionera su se snalazili tako što bi se na kratko sklanjali i odmarali sa strane.

Program je, sa spomenika Nikoli Pašiću, koji je poslužio kao improvizovana bina, vodio novinar Miroslav Vislavski, član USPS-a. On je okupljenima preneo pozdrave i podršku penzionera Novog Sada. Pre obraćanja govornika, prvo je intonirana himna Srbije, a zatim, u skladu sa temom i u duhu sindikalnog pokreta – Internacionala.


Tek što je protest počeo na zidić na kom je stajala i novinarka Penzina sa sve malim diktafonom u ruci, staje žena plave kose, u crno obučena i sa crnom torbom. Ispada joj slušalica, a iz velikog džepa jakne počinje da šušti i krklja neka sprava. Vaša novinarka, u momentu zbunjena, gleda u gospođu u želji da joj objasni da joj smetnje pravi očigledno diktafon – dešava se. Ali šta gospođa, sa uređajem u džepu, uopšte snima? Nit je pitanje stiglo da se postavi, a kamoli odgovor da se čuje – gospođa se veoma žurnim korakom udaljila preko travnjaka.


Prvi se okupljenima obratio predsednik USPS-a Milorad Vujasinović. Podsetio je okupljene da nisu samo penzije preko 25.000 smanjene, ali da je to iskorišćeno da bi se napravila podela među penzionerima. Kao što se pamti Nikola Pašić, tako će, smatra g. Vujasinović, i Aleksandar Vučić ući u istoriju kao onaj ko je smanjio penzije penzionerima.

Zaposleni koji imaju beneficirani radni staž ili koji su počeli rano da rade su diskriminisani jer im se, iako su radili zakonom predviđeni broj godina, trajno umanjuje penzija.

„Danas se poništavaju ljudi“, rekao je predsednik USPS-a.

On je, na kraju svog izlaganja, pozvao okupljene da se priključe obeležavanju Praznika rada koji će ovog 1. maja biti pod sloganom „Za veće plate“.

Protest penzionera 28.3.2017.
Fotografija: Milenko Trbović, član USPS-a

Zatim se okupljenima obratio prof. Zoran Ivošević sa: „Poštovani korisnici umanjenih penzija…“ Prof. Ivošević je istakao da Ustavni sud nije imao snage da se odupre političkim pritiscima, te je zakon koji je donet kao privremen, postao trajan.

Odnos broja zaposlenih prema broju penzionera više nije, kao nekad četiri prema jedan, već je sada spao na 1,1 prema jedan. Od sedam članova Upravnog odbora PIO fonda, četiri sada delegira Vlada, a ne osiguranici, te vlast sada ima većinu što je pretnja novom pustošenju imovine penzionera.

Protest penzionera mart 2017.
Fotografija vojnih penzionera

Okupljene je zatim pozdravio predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić rekavši da je trebalo imati zdravlja i hrabrosti da se dođe na skup.

Penzionerima koji primaju manje penzije, ova vlast je objasnila da ne bi ni bilo para za njihova primanja da nisu umanjene one veće penzije. Zato neki penzioneri i glasaju za aktuelnu vlast.

On je ocenio da je nemoralno uzimati novac od penzionera kad se novac iz budžeta razbacuje na sve strane.


Sa govornice se čuje kako vlast deli penzionere jer oni koji primaju manje misle da su njih zaštitili time što su smanjili penzije tobož „povlašćenoj“ većini. Gospođa iz grupe okupljenih protestanata, komentariše: „Moja penzija je samo 14.000, ali sam ipak ovde“.


Penzioneri su na ovaj skup pozvali sve predsedničke kandidate. Došli su Boško Obradović i Vuk Jeremić.

Boško Obradović je izrazio veliko poštovanje prema svemu onome što USPS i USPVLS rade u borbi za bolji položaj penzionera jer su oni vratili čast najstarijim građanima naše države.

Vlast je, rekao je, smislila najsramniji način da oporezuje srednji sloj i svali teret krize na penzionere, a nije imala snage da se obračuna sa onima koji su opljačkali zemlju. On se na skupu javno obavezao da će biti zaštitnik penzionera ako bude izabran za predsednika.

Unuci sa ponosmom drže zastavu
Fotografija, Milenko Trbović, član USPS-a

Zatim se okupljenima obratila Marija Todorović, članica Izvršnog odbora USPS-a i bivša ministarka za rad u SFRJ. Kao dugogodišnji borac za prava zaposlenih žena, i ovom prilikom je želela da upozna okupljene penzionere sa činjenicom da, iako žene u proseku duže žive od muškaraca, statistika govori da žene koje su ostvarile penziju zapravo kraće u njoj uživaju od muškaraca penzionera. Njihove beneficije kao osoba koje, pored posla „drže“ i porodicu, sve više nestaju.

Penzionerima je poručila da je važno da budu zdravi, a da bi bili zdravi potrebno je da nađu i neguju sreću u sebi.

Zatim se penzionerima obratio Vuk Jeremić koji se kandidovao za predsednika kako bi, kako kaže, narodu vratio dostojanstvo.

Penzionerima obećava da će prvog ponedeljka po polaganju zakletve potpisati povlačenje amoralnog i protivustavnog zakona kojim su smanjene penzije.

Penzionerima su se zatim obratili Gradimir Ivanić i Đorđe Lajšić čijim je izlaganjem, uvek konkretnim, ali i nadahnutim, završen prvi deo protestnog okupljanja.

Formirana kolona – Protest penzionera 28.3.2017.
Fotografija Milenko Trbović, član USPS-a

Drugi deo protesta činila je protestna šetnja. Penzioneri su krenuli prvo do Ustavnog suda. Iako je, zbog neposredne blizine ove ustanove, ova šetnja bila kratka, protestanti su napravili pauzu kako bi predali svoje zahteve.

Tada se okupljenima obratio Mihajlo Radović, predsednik beogradskog USPS-a. Njegov govor u celini možete pročitati na linku: Penzioneri ispred Ustavnog suda: I kadije su sudile časnije od vas!

Fotografija Milenko Trbović, član USPS-a
Fotografija Milenko Trbović, član USPS

Penzioneri su zatim zamoljeni da izdrže i da šetnju nastave do Vlade Srbije.

U urednoj koloni, spustili su se ulicom Kneza Miloša i zatim ispred Vlade Srbije blokirali deo Nemanjine ulice okupivši se da čuju poslednjeg govornika, ekonomistu Dragana Radovića.

Razišli su se sa željom da više ne moraju da se okupljaju i uverenjem da će, ako ipak budu morali, njih svaki put biti sve više.


Na transparentima se moglo pročitati:

  • Smanjenje penzije je krađa naše imovine – Vratite oteto!!!
  • Sramoto, izeo si sendvič mog unuka
  • Kad greši stariji naraštaj, mladi se uče zlu.
  • Hoćemo da živimo sada
  • Pljačka penzionera nije reforma
  • Vučić obmanu penzionere, tako on drži reč
  • Srbiju su opljačkali tajkuni i političari, a ne penzioneri
  • No pasaran
  • Ustavni sud se pravi lud
  • Hoćemo da živimo, a ne da preživljavamo

Sve je oduševio deka koji je čak iz Priboja došao da se priključi protestu penzionera.

Fotografisali su ga vojni penzioneri ispred zgrade Vlade Srbije. Za ponos i sećanje.

Gospodin sa natpisom oko vrata: „Gladni i žedni“, izražavao je svoje slaganje i neslaganje udaranjem u crvenu šerpu sa belim tufnama.

Gospodin sa belom bradom i lepom šarenom kapom sve vreme protesta nosi veliki, i očigledno ne baš lak crveno-crni transparent na kome velim slovima piše: „Protiv terora vlasti“

Zbog svega ovoga, ovo:

* Tekst dopunjen 31.3.2017. – dodato je ime jednog govornika, g. Gradimira Ivanovića