Sindikat Sloga traži trajno povećanje plata u zdravstvu

Sindikat Sloga traži od Vlade Srbije trajno povećanje plata u zdravstvu. Podsećaju da su upravo zdravstveni radnici bili na prvim linijama fronta kada se Srbija borila protiv koronavirusa i da će oni ponovo biti prvi na udaru ukoliko se epidemija vrati.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ zatražio je od Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije da se odmah izmeni način za obračun i isplatu zarada svih zaposlenih u zdravstvu tako da ono postane stalno, a ne samo uvećanje kroz stimulaciju kako se to sada čini.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sindikat u svom saopštenju od 17. juna 2020. podseća da je vanredno stanje zbog Kovida 19 ukinuto pre više od mesec dana. Sada je, smatraju u ovom sindikatu, neophodno da se što pre izmeni pravilnik za obračun i isplatu osnovne zarade u skladu sa zakonom. Na taj način će biti ispunjeno obećanje da će zarade u zdravstvu biti trajno uvećane.

Sindikat Sloga smatra da Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i Republički fond za zdravstveno osiguranje treba odmah da se dogovore. Dogovor treba da se primeni na sve zaposlene u zdravstvenom sistemu kroz izmenu Pravilnika o obračunu zarada. Time bi se osnovna cena rada uvećala i sve nedoumice oko uvećanja bile bi otklonjene.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ zahteva da se to što pre učini. Navode da postoji opravdana bojazan da može doći do povećanja obolelih od koronavirusa i povratka epidemije.

Neispunjavanje obećanog negativno bi uticalo na sve zaposlene u zdravstvenom sistemu, zaključuju. A upravo su zaposleni u zdravstvu bili i opet će biti na prvoj liniji fronta zaštite zdravlja stanovništva Republike Srbije.

Izvor: Sindikat „Sloga“
Fotografija: Stetoskop, Obaprima

Mogli bi vas interesovati tekstovi/vesti: