Održan protest penzionera „Penzioneri pitaju“

U Beogradu je, u ponedeljak, 15. juna 2020. godine, održan protest penzionera. Protest pod nazivom „Penzioneri pitaju“ organizovalo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica (USPVLS).

Preko 1.712.000 današnjih penzionera ostvarilo je pravo na penziju. Doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćuje preko 2.200.000 zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme. Zato su, smatraju u USPVLS-u, odgovori na pitanja koja se odnose na penzijski sistem važna za najveći broj građana odnosno birača u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzioneri okupljeni na Trgu Nikole Pašića protestovali su zato što u predizbornoj kampanji niko nije ponudio rešenje za njihov zahtev da im budu vraćene penzije oduzete od 2014. godine.

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS, rekao je da učesnici protesta ne odustaju od zahteva da im se vrate oduzete penzije sa pripadajućom kamatom. Penzioneri zahtevaju od nadležnih i da im se objasni kako će se osigurati održivost Fonda PIO. Fond PIO mora da se odvoji od uticaja vlasti i zavisnosti od državnog budžeta, odnosno da se učini da on bude samoodrživ, kako se ne bi ponovo desilo da se odlukom Vlade smanjuju penzije.

Predsednik USPVLS-a naglašava da je važno pitanje i kada će prestati trajno smanjenje penzija penzionerima koji su sa 40 godina radnog staža otišli u penziju, ali nisu bili dovoljno stari. Oni su zbog toga kažnjeni tako što su im penzije trajno umanjene iako su doprinose plaćali 40 godina.

Penzioneri su se, kaže g. Tamburić, obraćali gotovo svim ustanovima Srbije u vezi sa ovim problemima, ali nisu dobili nijedan odgovor. Penzioneri su iz toga izvukli zaključak da Srbija nema institucije. Penzioneri zato ni ne treba da izađu na predstojeće izbore. Smatraju i da ne postoje zdravstveni uslovi za to. Ovo se naročito odnosi na najstarije građane koji su i najugroženiji od koronavirusa.

Jedna šetnja, tri performansa

Penzioneri su, nakon skupa, prošetali do zgrade Predsedništva Srbije. Tu su, izvodeći prvi performans, spalili pismo koje je predsednik vladajuće stranke Aleksandar Vučić poslao penzionerima.

Od Vučića traže da podnese ostavku na dužnost predsednika Srbije jer je ova funkcija, prema Ustavu Srbije, nespojiva sa dužnošću predsednika jedne političke stranke. Pored zakonske obaveze, Vučić bi trebalo da oseća i moralnu obavezu jer kao predsednik države pribavlja korist svojoj stranci.

Penzioneri su, zatim, otišli do zgrade Ustavnog suda Srbije. Tu su pokušali da „isteraju demone“ koji tu instituciju sprečavaju da radi svoj posao.

Treći performans penzioneri su izveli ispred zgrade Radio-televizije Srbije tako što su pokušali da „unesu istinu“ u Javni servis.

Penzioneri će nastaviti sa ovakvim protestima sve dok im neko od nadležnih ne izađe u susret i ne reši nagomilane probleme koji pritiskaju ovaj veliki deo stanovništva Srbije.

Izvori: Beta, Mondo
Fotografija: Goran Sivački, Mondo