Sarkopenija – Zaboravljena bolest starenja

Sarkopenija je zaboravljena bolest starenja. Srećom, stvari se menjaju i sve je više istraživanja u vezi sa ovim zdravstvenim stanjem koji mnoge starije ljude izlaže dodatnim zdravstvenim problemima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sarkopenija označava progresivni i opšti gubitak mišićne mase, snage i fizičkih sposobnosti kod osoba starijeg doba. Do danas nije pronađen adekvatan način lečenja sarkopenije.

Sarkopenija je relativno skoro prepoznata. Poslednjih petnaest godina se javlja kao vrsta degenerativne patologije koja značajno utiče na zdravlje ljudi starijih od 60 godina.

Poslednjih godina, raste broj istraživanja koja proučavaju mehanizme delovanja ovog zdravstvenog stanja. Ta istraživanja postepeno otkrivaju obihvat ove patologije i mnoštvo faktora rizika. Naročito u delu sveta čije stanovništvo stari…

Faktori rizika za sarkopeniju

Treba znati da mnoštvo faktora rizika za sarkopeniju čini ovu patologiju veoma jedinstvenom. Usled toga, ona je i dalje isuviše slabo poznata. Još uvek ju je teško dijagnostikovati. Kao takva, sarkopeniju bi trebalo sprečavati ili usporavati redovnim fizičkim vežbanjem i odgovarajućom ishranom. O ovome treba misliti već od 50. godine života, piše SenioruActu.

Faktori rizika za sarkopeniju su, između ostalih, starost, pol i smanjen nivo fizičke aktivnosti. Prvenstveno se javlja kod starijih osoba. Sarkopenija se često javlja uz gojaznost (O ženama, sarkopeniji i gojaznosti), osteoporozu i dijabetes tipa 2. Smanjen ili nedovoljan unos proteina i vitamina D povezan je sa niskom funkcionalnošću kod starijih osoba.

Prevalencija* sarkopenije kod starijih od 60 godina kreće se između 6 i 22 odsto. Očekuje se da procenat obolelih od sarkopenije nastavi da se povećava sa starenjem stanovništva.

Nivoi sarkopenije

Evropska radna grupa za sarkopeniju definisala je tri nivoa sarkopenije:

  • Nivo 1: verovatna sarkopenija – gubitak mišićne snage (stadijum presarkopenije)
  • Nivo 2: dokazani gubitak snage i mišićne mase kod sarkopenije
  • Nivo 3: oslabljene fizičke performanse, masa i snaga smanjene

Uprkos rastućem broju istraživanja, sarkopenija je i dalje uglavnom nepoznata lekarima, a još više široj javnosti. Kako ne postoji farmaceutski tretman za ublažavanje ove patologije, velika većina pacijenata nema jasne smernice kako bi trebalo da se leči.

*Prevalencija – ukupan broj obolelih od neke bolesti u okviru neke grupe stanovništva. 

Fotografija: Anna sa Unsplash