Početna Magazin Godine Saopštenje USPVLS o toku kampanje „Stavimo tačku na pljačku“

Saopštenje USPVLS o toku kampanje „Stavimo tačku na pljačku“

Saopštenje USPVLS o toku kampanje „Stavimo tačku na pljačku“

Prenosimo Saopštenje Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, organizatora kampanje „Stavimo tačku na pljačku“. Ova kampanja je pokrenula veliki broj penzionera, civilnih i vojnih, da preduzmu nešto povodom smanjenja svojih penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zbog toga što udruženja i sindikati penzionera u Srbiji, za tri godine od donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nisu ništa učinila da pokrenu oštećene penzionere da se lično bore za svoja prava, osmislili smo kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“.

Razlog za pokretanje kampanje su i pravosudni sistem Srbije u kojem ne može biti povraćaja neisplaćenih penzija bez posebnog zakona ili bez odluka parničnih sudova, zbog moguće izmene Zakona PIO na štetu ostvarenih prava penzionera i negativna iskustva vojnih penzionera kojima su sudovi bez zakonskog osnova sudili zastarevanja potraživanja po osnovu penzija starijih od tri godine. Svi oštećeni penzioneri smanjenjem penzija su posle proteka najavljene tri godine trajanja Zakona, pozvani da svojim angažovanjem stave tačku na smanjenje penzija.

U kampanji se oštećeni penzioneri informišu o razmerama pljačke i pokreću u borbu za poštovanje ustava, zakona i morala u Srbiji.

U sudskim postupcima sve do Suda za ljudska prava u Strazburu i Komiteta za socijalna prava SE, oštećene će zastupati advokati bez naknada do pozitivnog završetka postupaka.

Krajnji cilj kampanje je prestanak važenja Zakona, povraćaj neisplaćenih delova penzije i vraćanje redovnih usklađivanja penzija po osnovu rasta cena i BDP.

Kampanja se odvija veoma uspešno i do sada se svojim zahtevima Fondu PIO za izdavanje Uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih delova penzije i Uverenja o načinu isplate penzije u periodu primene ovog zakona obratilo preko 110.000 oštećenih penzionera. Fond PIO se ponaša neprofesionalno jer zahteve ne protokoliše i ne odgovara na njih, odnosno ne izvršava upravnu radnju (izdavanje Uverenja) u rokovima propisanim Zakonom o opštem upravnom postupku. Državno pravobranilaštvo, kojem je podneto preko 10.000 Predloga za mirno rešenje spora, za sada na njih ne odgovara.

Po planu kampanje smo se dopisima obratili Ustavnom sudu Srbije i Vladi Republike Srbije.

Od Vlade R. Srbije smo tražili da Narodnoj skupštini R. Srbije predloži:

  1. Zakon o ukidanju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i
  2. Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim bi bio brisan član 80b. Zakona o PIO radi uspostavljanja redovnog usklađivanja penzija na način koji je bio propisan Zakonom o PIO.
  3. Zakon kojim bi bio regulisan način povraćaja neisplaćenih delova penzije u periodu sprovođenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, sa pripadajućom kamatom.

U dopisu Vladi Srbije smo skrenuli pažnju i na nenadležno ponašanje i postupanje gospodina Milana Krkobabića, ministra bez portfelja u Vladi, koji političke stranke javno poziva na raspravu o reformi Fonda PIO. Smatramo da raspravu o reformi i budućnosti Fonda PIO treba da vode eksperti i predstavnici njegovih vlasnika odnosno zaposleni i penzioneri. Takođe smo izneli očekivanja da Vlada Republike Srbije, zbog društvenog značaja sistema PIO, obezebedi učešće i doprinos stručne javnosti eventualnoj reformi i budućnosti Fonda PIO, kao i sudbini njegove imovine.

Od Ustavnog suda Srbije smo, obzirom da su razlozi moguće finansijske nestabilnosti prestali, a kojima je Vlada R. Srbije 2014. godine obrazložila potrebu donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina i splate penzija, tražili da hitno razmatra podnete: Inicijativu za ocenu ustavnosti ovog zakona, Žalbu na Rešenje kojim je Ustavni sud 2016. godine odbacio inicijative za ocenu ustavnosti ovog Zakona i ustavne žalbe građana podnete u vezi primene ovog Zakona krajem 2014. i početkom 2015. godine.

Smatramo da u svom radu Ustavni sud Srbije nije dovoljno vodio računa o prirodi povrede Ustavom zajamčenih prava penzionera na imovinu i štetnim posledicama koje ta povreda proizvodi na sprovođenje Ustava Republike Srbije, egzistencijalnu ugroženost sada već preko 1.714.000 penzionera, imovinska prava preko 780.000 penzionera i njihovih naslednika, urušavanje Fonda PIO, ugled Ustavnog suda Srbije i vaš ugled pojedinačno.

Osuđujemo pokušaje jednog broja sindikata i udruženja penzionera da kampanju prisvajaju i koriste je za učlanjavanje oštećenih penzionera u njihova udruženja i sindikate kao uslova za uključenje u kampanju.

Informacije o kampanji se mogu dobiti na telefone: 064 0618542, 064 2354113,
E-mail: uspvls.beograd@gmail.com, sajtovima Penzin, KVP Admiral, FB stranici Penzioneri Srbije i u USPVLS , Savski trg 9, 3. sprat u Beogradu.

Jovan Tamburić, predsednik

Dopise USPVLS-a Vladi Republike Srbije i Ustavnom sudu Republike Srbije možete pročitati ovde: