Početna Magazin Godine Predlog USPVLS-a Vladi Srbije za pokretanje zakonodavne inicijative radi ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

Predlog USPVLS-a Vladi Srbije za pokretanje zakonodavne inicijative radi ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

Predlog USPVLS-a Vladi Srbije za pokretanje zakonodavne inicijative radi ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

U okviru kampanje „Stavimo tačku na pljačku“, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije obratilo se predsednici Vlade Republike Srbije gospođici Ani Brnabić predlogom da se pokrene zakonodavna inicijativa radi ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poštovana,

Udruženja sindikata penzinisanih vojnih lica Srbije, nezadovoljno donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija (Sl.gl. RS 116/2014) je organizovalo kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ sa ciljem upoznavanja oštećenih penzionera sa obimom štete koja im se nanosi ovim zakonom i potrebom da sami pokrenu postupke za zaštitu penzije kao stečene imovine.

Kampanja se odvija veoma uspešno i do sada se Fondu PIO za izdavanje Uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih delova penzije i Uverenja o načinu isplate penzije u periodu primene ovog zakona, svojim zahtevima, obratilo se preko 120.000 oštećenih penzionera. Fond PIO se ponaša neprofesionalno jer zahteve ne protokoliše i ne odgovara na njih, odnosno ne izvršava upravnu radnju (izdavanje Uverenja) u rokovima propisanim Zakonom o opštem upravnom postupku. Državno pravobranilaštvo, kojem je podneto preko 10.000 Predloga za mirno rešenje spora, za sada na njih ne odgovara. Planom kampanje smo predvideli i obraćanje institucijama države što činimo i ovom prilikom.

Obzirom da su razlozi moguće finansijske nestabilnosti prestali (javnost Srbije je upoznata sa zvaničnim ocenama povoljnog stanja javnih finanisija koje ste saopštili Vi, ministar finansija i Fiskalni savet u raspravi o Zakonu o budžetu R. Srbije za 2018. godinu u Narodnoj skupštini R. Srbije), a kojima je Vlada R. Srbije 2014. godine obrazlagala potrebu donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, tražimo da Vlada R. Srbije Narodnoj skupštini R. Srbije predloži:

  1. Zakon o ukidanju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i
  2. Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim bi bio brisan član 80b. Zakona o PIO radi uspostavljanja redovnog usklađivanja penzija na način koji je bio propisan Zakonom o PIO.
  3. Zakon kojim bi bio regulisan način povraćaja neisplaćenih delova penzije u periodu sprovođenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, sa pripadajućom kamatom.

Primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija oštećeno je preko 780.000 penzionera (od kojih je preko 50.000 u međuvremenu umrlo) pa je Vlada Republike Srbije, u skladu sa svojim nadležnostima i odgovornistima, radi smanjenja negativnih posledica primene ovog zakona po stanje ljudskih prava i budžet R. Srbije, već trebala da ih predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije. Posebno ukazujemo na urušavanje Fonda PIO zbog gubitka poverenja sada zaposlenih u njega i znatnog povećanja broja uplata doprinosa za PIO na minimalnu osnovicu i smanjenja priliva u Fond PIO po tom osnovu.

U nastavku kampanje „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ oštećene penzionere ćemo pozvati da nastave sa masovnim obraćanjem Fondu PIO, Državnom pravobranilaštvu, parničnim sudovima, Ustavnom sudu Srbije, Sudu za ljudska prava u Strazburu i Komitetu za socijalna prava SE. Ukoliko bude potrebno organizovaćemo i sprovesti Narodnu inicijativu za donošenje predloženih zakona. U toku kampanje ćemo organizovati i javna okupljanja – proteste penzionera radi skretanja pažnje javnosti na diskriminaciju i neizvršavanje ustavnih obaveza države prema penzionerima.

Skrećemo Vam pažnju i na nenadležno ponašanje i postupanje gospodina Milana Krkobabića, ministra bez portfelja u Vladi, koji političke stranke javno poziva na raspravu o reformi Fonda PIO. Smatramo da raspravu o reformi i budućnosti Fonda PIO treba da vode eksperti i predstavnici njegovih vlasnika odnosno zaposleni i penzioneri. Pravo da o zakonskim predlozima konačno raspravljaju svakako pripada poslanicima u Narodnoj skupštini R. Srbije, pre svega kao predstavnicima stranaka koje su na izborima stekle to pravo. Očekujemo da Vlada R. Srbije, zbog društvenog značaja sistema PIO, obezebedi učešće i doprinos stručne javnosti eventualnoj reformi i budućnosti Fonda PIO, kao i sudbini njegove imovine.

S poštovanjem,

Jovan Tamburić, predsednik