Početna Magazin Godine Dopis USPVLS Ustavnom sudu Republike Srbije

Dopis USPVLS Ustavnom sudu Republike Srbije

Dopis USPVLS Ustavnom sudu Republike Srbije

U okviru kampanje „Stavimo tačku na pljačku“, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije obratilo se 1. februara 2018. godine i Ustavnom sudu Republike Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poštovani,

Udruženja sindikata penzinisanih vojnih lica Srbije nezadovoljno donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija (Sl.gl. RS 116/2014) organizovalo je kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ sa ciljem upoznavanja oštećenih penzionera sa obimom štete koja im se nanosi i potrebom da sami pokrenu postupke za zaštitu penzije kao stečene imovine.

Kampanja se odvija veoma uspešno i do sada se svojim zahtevima Fondu PIO za izdavanje Uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih delova penzije i Uverenja o načinu isplate penzije u periodu primene ovog zakona obratilo preko 120.000 oštećenih penzionera. Fond PIO se ponaša neprofesionalno jer zahteve ne protokoliše i ne odgovara na njih, odnosno ne izvršava upravnu radnju (izdavanje Uverenja) u rokovima propisanim Zakonom o opštem upravnom postupku. Državno pravobranilaštvo, kojem je podneto preko 10.000 Predloga za mirno rešenje spora, za sada na njih ne odgovara. Planom kampanje smo predvideli i obraćanje institucijama države što činimo i ovom prilikom.

Javnost Srbije je upoznata sa zvaničnim ocenama povoljnog stanja javnih finanisija koju su saopštili Predsednik Vlade R. Srbije, ministar finansija u Vladi R. Srbije i Fiskalni savet u raspravi o Zakonu o budžetu R. Srbije za 2018. godinu u Narodnoj skupštini R. Srbije.

Obzirom da su razlozi moguće finansijske nestabilnosti prestali, a kojima je Vlada R. Srbije 2014. godine, obrazložila potrebu donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, predlažemo da Ustavni sud hitno razmatra podnete: Inicijativu za ocenu ustavnosti ovog zakona, Žalbu na Rešenje kojim je Ustavni sud 2016. godine odbacio inicijative za ocenu ustavnosti ovog Zakona i ustavne žalbe građana podnete u vezi primene ovog zakon krajem 2014. i početkom 2015. godine.

Smatramo da u svom radu niste dovoljno vodili računa o prirodi povrede Ustavom zajamčenog prava penzionera na imovinu i štetnim posledicama koje ta povreda proizvodi na sprovođenje Ustava Republike Srbije, egzistencijalnu ugroženost sada već preko 1.714.000 penzionera, imovinska prava preko 780.000 penzionera i njihovih naslednika, urušavanje Fonda PIO, ugled Ustavnog suda Srbije i vaš ugled pojedinačno.

S poštovanjem,
Jovan Tamburić, predsednik