Magazin Godine Penzije Svet

SAD: 100 direktora ima penzijsku ušteđevinu kao 116 miliona građana

Grafikon: Nejednakost u državama OECD-a (potražite više na Penzinu)

Svega 100 najplaćenijih direktora spremilo je za svoju penziju bezmalo pet milijardi dolara što je ravno iznosu koji se nalazi na penzijskom računu 41 odsto američkih porodica.

Na vrhu liste najvećih penzija nalazi se ona koju je spremio David Novak, a koja iznosi čak 234,2 miliona dolara “za stare dane”.

Prosečna penzija ovih 100 direktora je bezmalo 50 miliona dolara (49,3 miliona), odnosno, ukupno 4,9 milijardi dolara.

– Uviđamo da je jaz između penzija čak veći i od onog koji imamo među platama direktora i radnika. Ovaj nivo nejednakosti razara ovu zemlju – kaže Sara Anderson, ko-autor izveštaja u kom su prikazani ovi podaci.

Naročito je indikativno to da su neki od ovih direktora radili u kompanijama koje su smanjivale penzijske doprinose za nove radnike (one koji već nisu imali ranije potpisane ugovore).

Reč je o umanjenjima od 50 i više odsto u odnosu na ranije penzione planove na koje su imali pravo radnici zaposleni u “neka bolja vremena” (takozvani 401(k) plan), piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija