Početna Magazin Godine Društvo Sa Konferencije „Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama“

Sa Konferencije „Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama“

Sa Konferencije „Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama“

Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity“ u partnerstvu sa udruženjima „Kokoro“ iz Bora i „Laris“ iz Čačka, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava počelo je kampanju „Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama“.

Fotografija: Jelena Konstantinović, Amity

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kampanja stavlja u fokus starije osobe, koje su često žrtve diskriminacije, iako je diskriminacija Ustavom i zakonom zabranjena, a počela je 14. juna 2016. godine radionicom sa zaposlenima koji rade sa starijima/za starije, a koji dolaze iz javnih ustanova socijalne i zdravstvene zaštite i organizacija civilnog društva sa teritorije grada Beograda.

Nakon radionice, održana je konferencija za novinare na kojoj su govorile: Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjiska prava RS, Nadežda Satarić iz UG „Snaga prijateljstva – Amity“, Ljiljana Petrović iz Udruženja „Laris“ iz Čačak i Danica Šmic, penzionerka, počasna članica UG Amity i volonterka Crvenog krsta Savski venac. Izdato je saopštenje za javnost, koje u nastavku prenosimo.


Iako je diskriminacija Ustavom i zakonom zabranjena, većina građana je mišljenja da je društvo u kome živimo diskriminatorno.

Prema istraživanju Faktora plus, 63% starijih od 65 godina smatra da su stariji ljudi žrtve diskriminacije, a 49% njih je doživelo neki oblik diskriminacije. Oni koji su doživeli diskriminaciju, u 25% slučajeva navode da je to bilo u bolnici, pa u domovima zdravlja (19%), u sudu – 16% u državnim institucijama i javnom prevozu po 11%, u službi Hitne pomoći – 8%…

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje za maj 2016, među 720.718 nezaposlenih koji se nalaze na tržištu rada, 203.681 osoba je starosti između 50 i 65 godina.

Prema Globalnom indeksu starenja za 2014. godinu, Srbija je među 96 zemalja u kojima živi 90% svetske populacije starije od 60 godina, na 78. mestu po kvalitetu života starijih. Najlošije je plasirana po ličnim kapacitetima, zbog niske stope zaposlenosti starijih radnika (92. mesto) jer je samo 34,3% radnika starijih od 55 godina zaposleno.

Prema istraživanju Crvenog krsta Srbije iz 2015. godine, 19,8% starijih osoba doživelo je neki oblik zlostavljanja i nasilja u trećem životnom dobu, a u poslednjih godinu dana iskustvo zlostavljanja imalo je 11% (136 hiljada starijih ljudi).

Najčešći izvor diskriminacije starijih osoba leži u uverenju da su stariji opterećenje za društvo, da su bespotrebni, i da ni na koji način ne doprinose zajednici.

Posledice diskriminacije starijih osoba su da su one skrajnute i praktično socijalno isključene. To dovodi do povećanja nasilja prema starijima, povećanja broja obolelih od hroničnih bolesti, depresivnih i suicidnih stanja. Diskriminacija, između ostalog, povećava troškove zdravstvenih usluga i lekova, što doprinosi smanjenju raspoloživih sredstava za život, a i blagostanja cele porodice starije osobe, pa i društva u celini.

Zato se mi zalažemo da država obezbedi besplatnu pravnu pomoć starijim osobama koje su u stanju socijalne ugroženosti, a u ostvarivanju njihovih ličnih, imovinskih i drugih prava pred sudovima i drugim državnim organima, kao i pri ostvarivanju pravne zaštite od diskriminacije i nasilja.

Zalažemo se za uvođenje u predmet građanskog vaspitanja nastavne jedinice koja se odnosi na međugeneracijsku solidarnost, kao i za adekvatnije vaspitanje dece u odnosu prema starijima u krugu samih porodica, ličnim primerom.

Moralna i građanska obaveza svakog od nas je da ne zatvaramo oči pred bilo čijim diskriminatornim ponašanjem, već da suzbijanjem diskriminacije starijih, investiramo u sopstvenu, kvalitetniju starost!


Projekat „Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama“ sprovodi se u okviru programa Kancelarije za ljudska i manjinska prava „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji“. 

Objavljena su dva priručnika koje ćemo sukcesivno objaviti i na portalu Penzin: