Resveratrol iz crnog vina za dobru pokretljivost

Na sastanku Američkog hemijskog društva, istraživači su predstavili istraživanje po kom resveratrol, sastojak crnog vina, poboljšava pokretljivost i sprečava padove kod starijih osoba.

Ozlede izazvane padovima predstavljaju vodeći uzrok smrti kod starijih osoba, a problem sa pokretljivošću naročito je izražen kod osoba sa Parkinsonovom bolešću i drugim neurološkim poremećajima.

Za obolele postoje lekovi koji mogu da umanje učestalost padova, ali istraživače je posebno zanimalo to što resveratrol može da pomogne sa ravnotežom kod onih koji nemaju dijagnozu.

Miševi u eksperimentima su već posle četiri sedmice tretmana resveratrolom sve lakše savladavali prepreke. Problem je u tome što se ova supstanca slabo apsorbuje u telu pa nije sasvim pouzdano koliko crnog vina treba popiti da bi se osetili pozitivni resveratrola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *