Magazin Godine Život i godine

Najstarija Valjevka proslavila stoti rođendan

Najstarija Valjevka, Borinka Vesić, stoti rođendan proslavila je sa mnogobrojnim potomcima, rođacima, komšijama i prijateljima. Ima troje dece, sedmoro unučadi, devetoro praunučadi i svi je, kaže za Večernje, redovno posećuju. Očekuje rođenje i desetog praunučeta.

Baku Borinku, poreklom iz sela Virovci, zdravlje dobro služi. Nikada nije bila bolesna, ali joj, veli, teško pada to što se u poslednje vreme teško kreće. Druži se sa komšinicama, izađe ispred zgrade u hladovinu, gleda televiziju, a naročito voli mečeve Novaka Đokovića:
– Jedem sve što volim i, ni kad sam bila mlađa, nisam vodila brigu o liniji. Volim slatkiše i masnije meso. Pravi recept za dug vek su velika i srećna porodica, i prijatelji, koji su uz mene.
Svake godine, porodica se okuplja da proslavi njen rođendan u nekom od valjevskih restorana, gde se saberu mnogobrojni potomci iz Beograda, Nemačke i Amerike. Borinka je poreklom iz bogate porodice, ali nije htela da čeka da se prvo udaju starije sestre, pa je pobegla za siromašnog radnika na železnici Vesića. Devojačku spremu su joj isekli na komade pa se sama skućila sa mužem. Insistirala je da se, 1951. godine presele iz Lajkovca u Valjevo da bi sva deca završila škole.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija