Početna Magazin Godine Ekonomija Republika Srpska: Puni staž osiguranja ima samo 8,1% penzionera (video)

Republika Srpska: Puni staž osiguranja ima samo 8,1% penzionera (video)

Republika Srpska: Puni staž osiguranja ima samo 8,1% penzionera (video)

Puni staž osiguranja od 40 godina ima samo 8,1 odsto penzionera Republike Srpske, dok je procenat onih sa navršenih 40 godina penzijskog staža, koji osim radnog uključuje i beneficirani staž sa učešćem u ratu – 22,47 odsto, navodi se u prilogu RTRS.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Banja Luka

Prosečna penzija za penzionere sa punim penzijskim stažom je oko 500 maraka, dok je najniža penzija za minimalni staž od 15 godina – 174 marke.

Godine 2014, broj penzionera povećan je za 4.500, od čega ih je 1.100 imalo puni staž. Malo ljudi radi puni radni vek, pa je godinama nepovoljan odnos zaposlenih i penzionera, koji je trenutno 1,14 : 1. Pooštravanjem uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, usporen je rast broja korisnika, ali odnos osiguranika i korisnika prava ima trend opadanja, pa je Vlada usvojila set mera za stabilizaciju stanja i obezbeđenje dodatnih izvora finansiranja.

Penzionisani u proseku imaju 31,6 godina penzijskog staža, a 29,1 godinu staža osiguranja. Skoro trećina korisnika nije zaradila penziju i po nekoj osnovi oslanja se na budžet, ističu u Udruženju penzionera Srpske.

„Stabilniji sistem penzijskog osiguranja je poštovanje sistema osiguranja: uplatio si i koristićeš, a da penzija zavisi od dužine rada i od veličine unosa sredstava“, kaže Rada Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS.

Od ukupno 250.595 penzionera, 56.700 ima puni penzijski staž, dok je onih sa efektivnim stažom osiguranja skoro trostruko manje (20.000).

Iako je Republika Srpska daleko od poželjnog odnosa od 3:1 u korist radnika, što je garant za održiv penzioni sistem, smanjenje broja prijavljenih na minimalac promenilo bi finansijsku sliku, smatraju penzioneri. Za 11.000 zaposlenih godinama se uopšte ne uplaćuju doprinosi, dok je oko 44.000 radnika u Republici Srpskoj prijavljeno na najnižu platu, među kojima je i 19 magistara.

Penzioni sistem ugrožavaju i dugovanja poslodavaca koja su dostigla 405,7 miliona KM. Od ove sume mogle bi se isplatiti penzije za narednih pet meseci.

Vlada je obavezala nadležne organe da do kraja godine dostave plan aktivnosti koje će obezbediti prelazak na trezorski način isplate penzija. Biće preduzete mere radi naplate zaostalih doprinosa, suzbijanja rada na crno, analizirane mogućnosti uvođenja platnih razreda za obračun i isplatu plata prema kategorijama stručnosti i pojačani mehanizmi kontrole isplate neto plata i doprinosa preko banaka.

Isplata penzija onima koji su ostvarili pravo na području Federacije, proteklih deset godina penzionu kasu Srpske koštala je skoro milijardu maraka, pa je najavljeno i preispitivanje postojećeg sporazuma Fonda PIO i Federalnog zavoda PIO-MIO.

Možete pogledati prilog RTRS.