Društvo Ekonomija Magazin Godine

Da je BDP Republike Srpske pravednije raspodeljen, standard bi bio veći

Predsednik Udruženja penzionera RS smatra da bi pravednijom raspodelom sredstava bruto društvenog proizvoda, bilo moguće poboljšati standard svih građana, pa samim tim i penzionera

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske, izjavio je juče, 23. aprila, u Novom Gradu da bi, pravednijom raspodelom sredstava bruto društvenog proizvoda, bilo moguće poboljšati standard svih građana, pa samim tim i penzionera.

Međutim, za razliku od evropskih zemalja gdje je javna potrošnja do 40 odsto bruto društvenog proizvoda, u BiH je to 63 odsto“, primetio je Rakulj, koji je prisustvovao godišnjoj skupštini Udruženja penzionera opštine Novi Grad, kako prenose Nezavisne.

Drugi problem je finansijska nedisciplina, objašnjava g. Rakulj, navodeći podatak da se Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO RS) ukupno duguje 400 miliona konvertibilnih maraka.

“U takvim okolnostima, bez ozbiljnih reformi, ne može se očekivati da značajno budu povećana primanja najstarije populacije”, zaključio je predsednik Udruženja penzionera RS.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija