RFZO: Nova lista inovativnih lekova

RFZO je usvojio novu listu lekova. Nova lista inovativnih lekova sadrži 26 medikamenata. Najsavremenija terapija biće dostupna od maja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nova lista inovativnih lekova je, od kada su uvedeni, najveće finansijsko ulaganje i iznosi 53 miliona evra.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO), rekla je za RTS da su to najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Listu je usvojio RFZO, a očekuje se da je usvoji Vlade Srbije. Zatim treba da se sprovede postupak nabavke. Trebalo bi da lekovi budu dostupni u maju.

Inovativni lekovi za maligne bolesti

„Od malignih bolesti, savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju“, rekla je.

Na pitanje koliko će pacijenata koji boluju od malignih bolesti dobiti inovativnu terapiju, Radojević Škodrićeva kaže da će je dobiti svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke.

Savremena terapija je dostupna još od 2017. godine, ali sada su uvedena dodatna tri leka. Pacijenti koji do sada nisu mogli da je dobiju, sada će dobijati savremenu terapiju.

„Prvu liniju terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremnu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje. Cilj ove inovativne terapije je upravo da se maligne bolesti pretvore u hronične, a savremene terapije kod hroničnih bolesti da dovedu do izlečenja“, objasnila je direktorka RFZO.

Inovativni lekovi za nemaligne bolesti

Na novu listu je stavljena savremena terapija za mnoge nemaligne bolesti – dijabestes, multiplu sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofiliju.

Pacijenti će lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća. Ova terapija će u potpunosti biti o trošku države.

Uvedena su četiri nova leka za dijabetes, od kojih su dva oralni antidijabetici u obliku tablete i dva supkutana.

Novu terapiju dobijaju i pacijenti sa multiplom sklerozom. Inovativna terapija za te pacijente uvedena je 2020. godine. Međutim, za jednu grupu pacijenata sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplom sklerozom nije uopšte postojala terapija. Lek je registrovan tek 2020. godine i sada ta grupa pacijenata dobija lek.

„Sada, sa ovom listom, svi tipovi multiple skeloze pokriveni su savremenom terapijom“, kaže.

Kada je reč o hepatitisu C, inovativna terapija uvedena je 2018. godine za oko 50 odsto pacijenata. Sada je proširena indikacija. Na taj način će svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume dobiti ovu terapiju.

Pored toga, i dva leka koja su bila na listi za lečenje hepatitisa C, sada su zamenjena najnovijom agenetskom terapijom.

Nabavljena je najnovija devetovalentna HPV vakcina, koja će biti dostupna od maja.